Nincs megállapodás a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága között

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

-

A Pedagógusok Szakszervezete korábban sztrájkot is kilátásba helyezett, szombaton pedig országos tüntetés lesz.


Konzultáció volt, megállapodás nincs a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága között - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a több mint háromórás egyeztetés után. Galló Istvánné PSZ-elnök azt mondta: egyetértettek abban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontról tárgyalni kell, de az irányokban nézetkülönbség van, ezekről vitáztak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, van értelme a további vitának és egyeztetésnek, a PSZ-t a köznevelési kerekasztalra.


A 25 pontos követelésben többek között elvárják a tananyag radikális csökkentését, a kötelező tanulói óraszámok mérséklését, eltörölnék a délután 4-ig kötelező benntartózkodást, és a kötött munkaidőt. A szakszervezet szerint az életpálya-modell csődöt mondott.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bérkövetelést olvas ki a 25 pontból, ám azt korábban már közölte Balog Zoltán, az eddig megígérthez képest újabb emelés nem lesz. Lázár szerint a pedagógusoknak a tüntetés és sztrájk helyett tárgyalniuk kellene a köznevelési kerekasztalon.