Nincs még magyar dinnye a boltokban

Forrás: /

-

Július első heteiben jelenik meg a magyar áru is a polcokon, eleinte kilónként 120-140 forintért.


A boltokban már megjelent a többségében Görögországból származó importdinnye. Az árak egyelőre még magasak, nem ritka, hogy a dinnye kilójáért 150-170 forintot is elkérnek az üzletekben – írja a Napi Gazdaság.

Dorcsinecz Balázs dinnyetermelő, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) zöldségtermelői főbizottságának elnökségi tagja szerint az ideális az lenne, ha az áruházláncok a következő hetekben már nem tárolnának be nagyobb importkészleteket, hiszen július első hetében a magyar áru is megjelenik a piacon.

Szerinte a termelők szempontjából az lenne a legkedvezőbb, ha az idén kezdetben 130-140, de legalább 120 forintos kilónkénti áron adhatnák a dinnyét. Ez az ár vélhetően hétről hétre csökkenni fog, ahhoz azonban, hogy a termelőknek nyereségük is legyen, kilónként legalább 109 forintos bruttó fogyasztói árra van szükség. A szakember szerint száz forint alatt senkinek sem éri meg a termelés.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke szerint a szezonban átlagosan kilónként 40 forint felvásárlási ár kellene ahhoz, hogy nyereségesen termeszthessenek a magyar gazdák. Mivel a szezon végén már csak húsz forint körüli összeget hajlandók fizetni a kereskedők, ezért a korai dinnyét 70-80 forintért kellene eladni ahhoz, hogy legalább a termelésbe fektetett pénzüket visszanyerjék a termelők.

A Földművelésügyi Minisztérium a lapot arról tájékoztatta, hogy – várhatóan júliusban – a korábbi évekhez hasonlóan az idén is elkezdődik a hazai görögdinnyét népszerűsítő marketingkampány.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is jobban koncentrál az ellenőrzésekre: az út menti kereskedőknél a termékek minőségét és nyomon követhetőségét ellenőrzik, ha pedig termelőként árul valaki, akkor számíthat arra is, hogy a hatóság utánajár, valóban a saját termését árulja-e.