Nincs már pénz a cigányholokauszt-múzeumra

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Két és fél év után bezárják a cigányholokauszt-múzeumot. Működésüket főleg adományokból finanszírozták.


Forráshiány miatt bezár a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ – közölte a központot létrehozó Roma Polgári Tömörülés elnöke.

Makai István a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából avatott fel egy emléktáblát a csepeli intézményben, amikor bejelentette, hogy a 2014. augusztus 2-a óta tartó működésüket már nem tudják tovább fenntartani.


Az intézmény olyan erkölcsi, szellemi tartást adott közösségünknek, amelyre az egész ország méltán lehet büszke

– hangsúlyozta Makai, aki azt is elmondta, hogy fennállása óta a központ több ezer látogatót fogadott.Makai azt mondta, hogy a központot állami és pályázati források nélkül hozták létre, és működésük során ugyan kaptak állami támogatást, de főként önkéntesek segítségével tartották fenn az intézményt. A további működtetéshez sikertelenül kértek támogatást a kormánytól.

A központnak a Szent István út 71. szám alatti felújított és átalakított családi ház adott helyet, ebben hozták létre a kiállítótereket. Az udvaron a megnyitó alkalmával elhelyezték a roma holokauszt áldozatainak emléktábláját, amelyre pénteken fekete szalag került.