Nincs magyar hal a Balatonon

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Balatoni halat enni a magyar tenger partján manapság hiú ábránd. A halászat betiltása óta ugyanis sem élő, sem feldolgozott, frissen elkészített halat nem lehet kapni a Balatonon.


Ma már csupán illúzió, hogy egy Balaton-parti vendéglőben vagy sütödében valóban balatoni pontyot vagy harcsát ehetünk, miután 2013 óta az egész országban tilos a halászat – írja a Magyar Idők. Emiatt egy jó halászlére vagy rántott pontyra vágyó vendégnek már csak mesterséges tavakban tenyésztett vagy külföldről, például Romániából vagy Kazahsztánból behozott halat szolgálnak fel. A tilalom ráadásul kiterjed a horgászokra is, akik a kifogott példányokat csak saját fogyasztás céljából vihetik haza, a szomszédnak eladni már nem lehet.

A szomorú helyzet ellenére azért mégis akad pár olyan, halra specializálódott vendéglátóipari egység a magyar tenger mentén, ahova a vendégek visszajárnak, mert az étel finom, a hal pedig jó minőségű. Hóbár Péter második éve üzemelteti Gyenesdiáson a Hóbár Halbár sütödét, ahol kapható fogas, ponty, harcsa és keszeg is. De egyik fajtát sem a Balatonból halásszák, mint mondja, innen-onnan próbálja beszerezni a lehető legjobb minőséget.

„Alig 200 méterre vagyunk a parttól, de a keszeget Kazahsztánból szállítják, a pontyot tenyésztőktől, a harcsát pedig gyakorlatilag az ország bármely távoli pontjáról próbálom beszerezni. A fogas elvileg az EU-ból, azon belül Szlovákiából, illetve gyaníthatóan a Duna-deltából származik” – sorolja a vendéglős. Hozzáteszi: mindegyik halfajta kiváló minőségű, de ahhoz, hogy a vendég visszajöjjön, az elkészítésnek is hibátlannak kell lennie.