Nincs magyar az Oroszországból kitiltott politikusok közt

Fotó: RIA Novosti / Krivobok Ruslan

-

Kikerült a netre az Oroszországból kitiltott 89 EU-s politikus névsora. Jól ismert emberek is szerepelnek a listán.


Mint azt korábban megírtuk, 89 EU-s politikust tiltottak ki Oroszországból válaszul az ukrajnai politikája miatt Moszkvát sújtó nemzetközi szankciókra.


Bár az orosz fél állítólag azt kérte, hogy a kitiltottak listáját ne tegyék közzé, több internetes portálon is megjelent a névsor, amelyből kiderül az is, hogy magyar politikus nem szerepel a kitiltottak közt.

A finn közszolgálati rádió honlapján közzétett lista 18 lengyel, 9 brit, 8 svéd, 8 észt, 7 litván, 7 német, 5 lett, 5 román, 4 francia, 4 cseh, 4 dán, 3 holland, 2 belga, 2 spanyol, 1 bolgár, 1 finn és 1 görög személy nevét tartalmazza.

Bár Vlagyimir Csizov, Oroszországnak az Európai Uniónál akkreditált nagykövete azt mondta, hogy „nem vezető vagy magas beosztású” személyekről van szó, a listán vannak jól ismert politikusok, hivatalban lévő vagy volt magas rangú személyiségek is.

Rajta van például Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az EP liberális frakciójának vezetője, Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettes, Malcolm Rifkind egykori brit védelmi miniszter, Robert Kupiecki lengyel védelmiminiszter-helyettes és Uwe Corsepius, az Európai Unió Tanácsának főtitkára is, aki hamarosan Angela Merkel német kancellár tanácsadója lesz.


A német kormány magyarázatot kért Moszkvától a feketelistáról, amely az éppen ukrajnai látogatáson tartózkodó német külügyminiszter szerint akadályozza a béke-erőfeszítéseket. A német külügyminisztérium szerint az érintetteknek joguk van tudni, hogy milyen okból, mire alapozva tiltották meg számukra a beutazást Oroszországba.


A teljes lista a 89 névvel: