Nincs magyar áldozata a thaiföldi robbantássorozatnak

Fotó: MTI/EPA / DAILY NEWS

-

Thaiföld déli részén több helyszínen is robbantásokat követtek el csütörtökön és pénteken.


Sorozatos pokolgépes merényletek voltak egy thaiföldi üdülővárosban. Néhány órával a Hua Hin-i kettős robbantás után újabb robbanás történt ott, egy másik pedig Surat Thani tartományban – közölték helyi hivatalos források.

Helyi idő szerint péntek reggel két robbanószerkezet lépett működésbe a népszerű tengerparti üdülővárosban, Hua Hinben, nem messze attól a helytől, ahol előző este is robbantás történt. A legfrissebb jelentések szerint az újabb merényletnek egy halálos áldozata és három sérültje van. A rendőrség hozzátette: egy robbanószerkezetet a tűzszerészek hatástalanítottak.

A Hua Hintől mintegy 400 kilométerre délre található Surat Thani tartományban történt pénteki robbantásban egy helyi nő vesztette életét. „A pokolgép megölt egy önkormányzati alkalmazottat... Úgy gondolom, hogy [a támadásnak] köze van a Hua Hin-i robbanásokhoz” – mondta Surat Thani kormányzója.


Mentőalakulatok tagjai elsősegélyben részesítenek egy sebesültet Hua Hinben


A Thaiföld déli részén fekvő Hua Hin üdülővárosban előző este egy ember meghalt, és a legutóbbi beszámolók szerint 21-en – köztük turisták is – megsebesültek egy kettős robbantásban. A merényletet Sirikit királyné pénteki születésnapjának előestéjére időzítették az ismeretlen tettesek. Egyelőre senki nem jelentkezett a robbantás elkövetőjeként, de hírügynökségek felhívják a figyelmet, hogy az ország déli részén fegyveres szeparatista mozgalom tevékenykedik.

Csütörtökön, a reggeli órákban a szintén déli Trang tartományban történt robbanás, abban rendőrségi jelentés szerint egy ember meghalt, és legalább hatan megsebesültek.

A thai katonai juntát vezető, egyben a miniszterelnöki tisztséget is betöltő Prajuth Csan-ocsa tábornok elítélte a robbantásos merényleteket. A 2014-es katonai hatalomátvétel vezetője szerint a pokolgépekkel


káoszt akarnak szítani

az országban.


Úgy tudni, a robbantássorozatnak nincsenek magyar áldozatai.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: a támadások időzítése és mérete arra utal, hogy az országot irányító junta ellen irányultak. A rezsim múlt hétvégén sikeres népszavazást tartott az új alkotmányról, amely lehetővé tenné a katonai tanács beavatkozását a politikai életbe a parlamenti választások után is.

A katonai kormányzat szigorú korlátozásokat vezetett be a népszavazás előtt, így betiltották a politikai gyűléseket, a független kampányrendezvényeket és az alkotmánytervezetről folytatott nyílt társadalmi vitát.


Egy tűzszerész és egy földön fekvő sebesült a Thaiföld déli részén fekvő Hua Hin üdülővárosban