Nincs lakcímük, minden szociális ellátástól elesnek

-

Családok ezreit sújtja a lakhatási válság.


Négyezer gyermeknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, így ők szinte minden szociális ellátástól elesnek, mivel azok igénybevételéhez bejelentett lakcím kell – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint további 1500 kiskorúnak csak települési szintű lakcíme van, ami jelentősen megnehezíti, hogy hozzáférjenek az ellátáshoz – erről írt Balog Zoltán miniszternek több, gyermekjogokkal és lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezet. A levelük egyben petíció is, és az interneten bárki aláírhatja, céljuk pedig elérni, a kormány végre tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy a lakcím nélküli gyerekek hozzájussanak az alapvető ellátásokhoz.

A civil szervezetek szerint jelenleg az államilag támogatott egészségügyi ellátásra csak azok a gyerekek jogosultak, akiknek van bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyük Magyarországon. Gyest, családi pótlékot és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is csak az a család kaphat, amelyiknek van bejelentett lakóhelye, és az ingyenes intézményi gyermekétkeztetésre is csak ennek birtokában válnak jogosulttá. Az úgynevezett települési támogatások igényléséhez (ilyen például a gyógyszertámogatás vagy az átmeneti segély) szintén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely kell.

„Természetesen nem pusztán az a célunk, hogy az állandó otthon nélkül élő gyerekek is jogosultak legyenek a különböző ellátásokra, hanem az, hogy végre a kormányzat valódi koncepciót alkosson, és sürgősen tegyen lépéseket a lakhatási válság ellen, amely egyre több gyereket sújt” – mondta Darvas Ágnes szociológus, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület elnöke. A szegénységkutató szerint sok gyerek beleszületik ebbe a helyzetbe. Sok ezer olyan család van, amely hosszú éveken keresztül él szívességi lakáshasználóként vagy olyan albérletben, ahol a tulajdonos nem járul hozzá a lakcímbejelentéshez, és ilyen körülmények közé érkezik a gyerek. A családok egy része ráadásul állandóan költözni kényszerül, így könnyen kieshetnek a gyermekvédelem látóköréből.