Nincs könnyű dolga Merkelnek a törökországi látogatásán

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

Az EU-val kötött megállapodást ért kritikák közepette utazott ki a német kancellár Törökországba. Biztosítania kell, hogy a törökök is betartsák a migránsválság kezelését célzó egyezményt, miközben kérdéses, hogy a török kormány mennyire töri magát a feltételek betartásáért.


Angela Merkel a török-szíriai határhoz, Gaziantep városába látogat a hétvégén, hogy megnézze, milyen állapotok uralkodnak egy menekülttáborban, ahova az egyezmény értelmében már több szíriai menedékkérőt visszatoloncoltak az EU-ból. A táborban rész fog venni egy olyan projekt átadásán is, amelyet az Európai Uniótól kapott támogatásból valósítanak meg a törökök. A további részt vevők között ott lesz Donald Tusk tanácsi elnök, Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke és a Ahmet Davutoglu török miniszterelnök is.


Nincs könnyű dolga a kancellárnak, mivel a törökök nem rég arra figyelmeztették az EU-t, hogy felbontják az egyezményt, amennyiben az Unió nem teljesíti ígéretét, és nem ad a törökök számára európai vízummentességet. A probléma ezzel a fenyegetéssel az, hogy Törökországnak 72 különböző feltételnek kellene megfelelnie május 4-ig, és diplomáciai források szerint eddig csak ezeknek a felét teljesítették – írja a BBC.

Ha ez nem lenne elég, akkor mindemellett Merkel kritikusai azt is követelik tőle, hogy a kancellár tegye szóvá Törökországban a szabadságjogok korlátozását, miután Németországban a török elnök kérésére eljárást kellett indítani Jan Böhmermann ellen, aki Recep Tayyip Erdogant gúnyolta ki egy szatirikus versben.