Nincs könnyebb préda egy tehetséges milliomosnál

Fotó: Getty Images / Donald Miralle

-

50 Cent csődje beindította a szójátékosok és a kárörvendők fantáziáját is. A rapperszakmán túl azonban van egy másik világ is, ahol a sikerről nehéz elhinni, hogy egyszer véget ér, és ahol a gyorsan jött milliók gyorsan fel is szívódnak. Ismerje meg a profi sportolók kínjait a visszavonulás után!


A lottónyertesek sokszor kudarcba fulladó küzdelméről a nyakukba zuhanó vagyonnal rengeteget foglalkoztak már szakemberek és kívülállók egyaránt, és kialakult valamiféle közmegegyezés arról, hogy nem is olyan könnyű boldogulni egy feje tetejére álló világban, ahol a szerény anyagi körülményektől a szupergazdagságig egyetlen hirtelen ugrással el lehet jutni.

A vakszerencse mellett a pályaválasztásnál is adódhat néhány terület, ahol egészen közel lehet kerülni ehhez a lottónyertes életérzéshez. Ilyen például a rapperszakma, ahol felemelkedés és bukás tanulságos történetét most éppen 50 Cent illusztrálja.


50 cent


Az amerikai rappernek nagyon bejött a 2003-as év; a visszatekintve is sokatmondó Get Rich Or Die Tryin' (körülbelül: Gazdagodj meg, akármibe is kerül) című lemezével a legjobban kereső sztárok egyike lett. Rögtön vett is egy hatalmas házat 4,1 millió dollárért a bokszoló Mike Tysontól – aki szintén tudna mit mesélni az anyagi sikerektől az anyagi kudarcokig vezető meglepően egyenes útról –, majd költött rá még hatmilliót, hogy minden jó legyen a 21 hálószobás, 25 fürdőszobás, 9 konyhás, magánkaszinóval, edzőteremmel, diszkószobával, medencével, mozival és helikopter-leszállóhellyel ellátott connecticuti birtokon. A lakberendezés és az élet egyéb költségei azonban annyira lemerítették 50 Cent bankszámláit, hogy 2007-ben már inkább csak túl akart adni a házon. Azóta sem sikerült, pedig egyre olcsóbban adja.

Idén még egy hétmilliós kártérítés is a nyakába varrt a bíróság, miután nyilvánosságra hozta egy bizonyos Lastonia Leviston szexvideóját, amit a nő nem fogadott kitörő lelkesedéssel. Ezek után 50 Cent csődöt jelentett, amivel egyrészt nem igazán túlgondolt szóviccek előtt nyitotta meg az utat (50 Centnek egy centje sem maradt), másrészt megint ráirányította a reflektorfényt arra az alattomos folyamatra, amely néhány év leforgása alatt földönfutóvá teszi a milliomosokat. A rapperszakmában boldogulni próbáló művészek közül sokan mentek csődbe Bow Wow-tól kezdve Lil Kimen és Method Manen át Nasig. A rapperek azonban elsősorban művészek, nem várható el tőlük, hogy az üzleti világban is feltalálják magukat. De kísértetiesen hasonló folyamatok mennek végbe a profi sportolók világában is.50 Cent és a rapper kollégái ugyanis nincsenek egyedül, az amerikai ligákban hatalmasakat kaszáló profi játékosok esetében már-már törvényszerű a milliós vagyonban mérhető felemelkedés utáni bukás.


Néhány éve a Sports Illustrated járta körbe alaposan a témát, és a jelenség ábrázolására rengeteg pórul járt sportolót talált. Az ügynökökkel, pénzügyi tanácsadókkal, sportszövetségekkel és sportolókkal készül beszélgetésekből és számításokból sokkoló folyamatok rajzolódtak ki. Annak ellenére, hogy a profi sportolói fizetések folyamatosan nőttek az elmúlt évtizedekben, a sportolók nincsenek könnyű helyzetben, ha a millióik kezeléséről van szó. A Sport Illustrated összesítése szerint két évvel a visszavonulásuk után a volt NFL játékosok 78 százaléka csődbe ment, vagy komoly anyagi válságba került. A visszavonulásuk után az NBA játékosok 60 százaléka szintén tönkremegy anyagilag öt éven belül.

Ezeknél a statisztikáknál már csak az izgalmasabb kérdés, hogy mégis miért? Hogy lehetséges, hogy a meccsenként 30 millió dollárt begyűjtő, karrierje során összesen 400 millió dollárt felhalmozó Mike Tyson 2003-ban csődöt jelentett? Hogy jut el valaki néhány év alatt a milliomos státusztól a csődig? És mire megy el ez a sok pénz?


Tyson több mint 400 milliót bunyózott össze, mégis padlóra került


Vegyük a kiindulópontot. A sportolók fizetési görbéjének az alakulása épp fordítottja annak, mint amit a munkavállalók többsége megtapasztal. Ők nagyon fiatalon és nagyon gyorsan csúcsgázsit kapnak – sokan már rögtön az iskolai éveik után. Aztán fiatalon vissza is vonulnak – jobb esetben saját elhatározásukból, és nem egy sérülés vagy kirúgás miatt, és az esetek többségében soha többé nem folyik be akkora pénz a bankszámlájukra, mint sportolói karrierjük csúcsán. Amíg viszont befolyt, sokkal nagyobb volt a kísértés a költekezésre, mint a spórolásra; nem is szólva arról, hogy sokan hozzájuk csapódtak valamiféle anyagi előny reményében, a pénzügyekben tapasztalatlan fiatalembert pedig nagyon könnyű kihasználni.

Vannak akiket egyszerűen a szívük visz csődbe, mert nem tudnak nemet mondani a rokonoknak és barátoknak, akik lopással felérő nyomulással szedik ki belőlük a pénzt. Bernie Kosar, a Cleveland Browns amerikai focistája úgy becsülte, hogy egy időben 25-50 családot is támogatott. Kosar 2009-ben jelentett csődöt. Egy felmérés szerint a sportolók 77,5 százalékát kihasználják a rokonaik és a barátaik, 71,9 százalékokat pedig az úgynevezett tanácsadóik.


Bernie Kosar aktív korában több, mint 20 családot támogatott


Szakemberek ezért nem is a jól kereső cégvezetőkhöz hasonlítják az élsportolókat, hanem inkább egy lottónyerteshez, akinek hirtelen szakad a nyakába a gazdagság, és nincs felkészülve arra, hogy kezelje a vagyonát. Ha egy 22 éves fiatalnak több százezer dollárt adnak a kezébe, akkor nagy eséllyel el is fogja költeni, ez ugyanis nem az a kor, amikor a nyugodt nyugdíjas éveket kezdik el tervezgetni. A milliók elköltésére pedig rengeteg csapda áll rendelkezésre, a pénzügyi és üzleti ismeretekkel nem felvértezett profi sportolók rendre bele is esnek.


Superman üzletel

Bennük is felmerül például, hogy sok pénzből hogyan lehet még több pénzt csinálni, és a piramisjáték szerű vállalkozások valamiért nagyon vonzzák az amerikai profi hokisokat, focistákat és baseball játékosokat. Pénzügyi háttér és felkészültség nélkül azonban az ennél tisztább üzleti befektetések is kifoghatnak rajtuk. A Sports Illustrated cikkének negatív hőse, Rocket Ismail például egy vagyont veszített azon, hogy beszállt egy mozifilmbe, egy zenei kiadóba, egy kozmetikai vállalkozásba, egy telefonkártya-bizniszbe, egy tematikus étterembe és egy turistáknak szánt üzletláncba. Elismerte, hogy több millió dollárt bukott, mert „teljesen tudatlan” volt.

Az amerikai profi ligák figyelmét sem kerülte el a jól megfizetett sportolók gyors csődje, ezért próbálják a legfontosabb pénzügyi ismeretekkel felvértezni őket. Egy közgazdász pedig előállt egy olyan elmélettel is, amelynek alapján nagyjából be lehet lőni, hogy melyik profi sportoló fog nagy eséllyel csődbe menni a visszavonulása után. Ruby Henry kosarasokra dolgozta ki az elméletét, amely szerint ennek a megállapítására csak arra van szükség, hogy vessünk egy pillantást a játékos statisztikáira, egész pontosan a hárompontos dobásainak a gyakoriságára. Egy hárompontos dobáshoz magabiztosság kell, és minél több ilyen dobásra vállalkozik, annál nagyobb eséllyel vág bele merész üzleti vállalkozásokba is a pályán kívül, és – ami rossz hír a visszavonulás utáni évekre – minél kockázatosabb a vállalkozás, annál nagyobb eséllyel megy csődbe.

Az ESPN csődbe ment sportolókról szóló dokumentumfilmjének a rendezője, Billy Corben „Superman-szindrómaként” emlegeti ezt a hozzáállást. Ezek a sportolók ugyanis a választott sportágukban nagyon jók, folyamatosan kapják a visszajelzéseket is, hogy mennyire jók, így könnyen gondolhatják, hogy más, üzleti területen is jók lesznek.


csőd, becsődölt világsztárok

Minél magabiztosabb valaki a pályán, annál könnyebben hoz rizikós pénzügyi döntést


A sportolók pénzügyeivel foglalkozó szakemberek szerint a rossz befektetéseknél van egy sokkal nagyobb veszély, amely a millióikra leselkedik. A válás. A Sports Illustrated becslése szerint a profi sportolók 60-80 százalékának a házassága válással ér véget, ami általában rögtön meg is felezi a vagyonukat. Nem mindegy az sem, hogy mikor mikor válnak, márpedig általában a profi sportoló karrierjének a vége hozza aztán magával a házassága végét is – vagyis pont akkor üt be a krach, amikor a sportoló már túl van azon az időszakon, amikor csúcsot döntöttek a bevételei, egy költséges válás pedig csak tovább rántja a mélybe.

Hogy miért ilyen sok a válás a profik körében, arra több elmélet van. A legtöbbször a hűtlenségnek megágyazó körülményeket (rajongók!) emlegetik, de az NBA centere, Mark West a Sports Illustratednek rávilágított egy másik válóokra is, mégpedig arra, hogy a profi karrier vége után a házastársaknak egyszer csak sokkal több idejük lesz egymásra, sokkal többet macerálhatják a másikat, és eltűnik a menekülő útvonal: nem lehet kifogás, hogy edzésre kell menni, egyszerűen végig kell vinni a beszélgetéseket, és ilyenkor sokan jönnek rá arra, hogy elhibázott döntés volt az esküvő.

Hogy mennyit lehet bukni egy váláson? Nagyon sokat. A golfozó Greg Normannek például 103 millió dollárjába került, hogy kiszálljon a házasságából.


csőd, becsődölt világsztárok

Greg Norman és korábbi felelsége, Chris Evert


Ehhez a témakörhöz szervesen kapcsolódik a gyerektartás problémája, ami egyeseknél valóban nagyon sokba kerülhet. Példaként rögtön jelentkezik Travis Henry, az NFL egykori sztárja, aki az évek során kilenc gyereket nemzett, mindegyik más-más anyának, és közülük néhányan csak pár hónap különbséggel jöttek a világra. Henry most azzal kénytelen megúszni az évi 170 ezer dolláros gyerektartást, hogy azt mondja: anyagilag tönkrement.

Szemléletes példa lehet erre a szorult helyzetre a bokszoló Evander Holyfield élettörténete is, aki bár csaknem 251 millió dollárt bokszolt össze, majdnem elvesztette az atlantai otthonát, mert évente fél millió dolláros gyerektartást kellett kipengetnie – mindezt két válás és néhány becsődölt üzleti vállalkozás költségein felül. Tizenegy gyerek kilenc nőtől olyan állandó költséget jelent, amelyet stabil bevételek nélkül nehéz állni.

A milliók azonban nemcsak családi jellegű költségekre folyhatnak el. A sok pénz például sok partival is jár, és vannak sportolók, akiknek túlságosan is sokkal. És persze olyan dekadens életviteli megoldásokra is ragadtathat, mint amit Allen Iverson, a Philadelphia 76ers kosarasa foganatosított. Iverson olyan nagyon utálta a poggyászokat, hogy minden egyes alkalommal új ruhákat vett, amikor a csapatával el kellett utaznia. Az anyagi biztonságát nem segítették az olyan görbe esték sem, amikor több mint egymillió dollárt kaszinózott el Las Vegasban és Atlantic Cityben. Egykor a világ egyik legjobban kereső sportolója volt, akinek csak a fizetéséből több mint húszmillió dollárja folyt be egy-egy szezonban, néhány évvel később pedig már milliós adósságot nyög.


csőd, becsődölt világsztárok

Allen Iverson egy időben a világ egyik legjobban fizetett sportolója volt, ma adósságokkal küzd


Ezeknél a meghökkentő csődöknél nem utolsó szempont az sem, hogy az élsport többek között attól élsport, hogy mindent fel kell tenni rá, és ez annyira leköti a profikat, hogy nyilván nem sok idejük és energiájuk marad arra, hogy azon ötleteljenek, mit csináljanak a sporton kívül. Edzéstől versenyig, versenytől edzésig csak azt engedhetik meg maguknak, hogy a győzelemre koncentráljanak. Csakhogy miközben a fiatalságuk legerősebb éveit ölik bele abba, hogy csúcsatléták legyenek, nem feltétlenül fut át az agyukon, hogy a visszavonulásuk után van még úgy 40-50 évük, amivel kezdeni kellene valamit.