Nincs konnektor, csak rakkendroll – Bánkitó Fesztivál, első nap

Fotó: Bánkitó Fesztivál / Horváth Győző / Bánkitó Fesztivál / Horváth Győző

-

Betelt sátorhelyek, tíz fokokat váltó bánki mikroklíma. Rengeteg önkéntes, babák, kutyák. A Népi Papával, a Csaknekedkislánnyal és a Saverne-el folytattunk rétegbeszélgetést. És Akkezdet Phiaival, de az – teaser – más formában érkezik majd.


Péntek, reggel nyolc. Miért vannak ébren emberek ilyenkor? Négy verziót tudunk elképzelni. A csaj miatt, aki valami maradónás dalt énekel rendületlenül hét óta. A srác miatt, akinek eddig tartott eltalálni haza a sátrához, de legalább négy madzagba beleütközött odáig. A sátorba alattomosan bekúszó nap miatt. A sátorból alattomosan kikúszó oxigén miatt.


#szakadjki

„Nem, nincs konnektor. A strandon vagyok. Igen. Oké, sziaaa (leteszi). Anyám volt. Nem hiszi el, hogy nem tudom tölteni a telefont.”

A fagyis csávó egész csomag zsepit ad, ha szalvétát kérsz, a fellépő bandák közül többen előre megveszik a teljes bérletet. A bizti őrök hisztiznek, hogy nem kapnak pólót, de hát „három napra, hülyéskedsz”? A Bánkitóval az van, hogy a mainstreamben ismeretlen, nem szokványos fellépőgárdával működik (az első napról lásd például a Népi Papát vagy a Fran Palermót). Headlinernek számít az Akkezdet Phiai, a Belga vagy a Zagar. Ők a külföldi sztárfellépők. Ebben a közegben mindenki az ismerősébe botlik. Tényleg ideköltözik a VI. és VII. kerület, bár a fesztivált szervező Marom Egyesület a Sirály után épp most talált magának új helyet a VIII. kerületben. A kicsi, más, nem elmetapayesedett fesztiválokon van még - teljesen más vonalakon - Orfű, a Veszprémi Utcazene, vagy Ozora (Sun). Bánkot az különbözteti meg leginkább, hogy a szociális, civil vonal a fesztivál méretéhez képest nagyon erős. Szóval összejönnek a fiatalok, aztán megbeszélik a világ dolgait.Friss szolgálati információ következik

A  délután mégsem jön vihar, süt a nap, kék az ég. Az őszintén experimentálisnak nevezhető zenéknek helyet adó Cirkuszi Sátrat nem eresztik le. Pénzt ki lehet venni a postán, fél egytől viszont szigorúan ebédszünet. A bicóbérlés háromezer forint per nap, egy tizes a kaució. Jövőre inkább gyertek szerdán, nulladik napon, akkor még van árnyas, zenétől aránylag távol eső táborhely. Fürdőruha nélkül senki ne jöjjön. A kisbolt délután ötig tart nyitva. A hely egyetlen szolgáltatóipari létesítményében, a Harcsában este már nincs kaja. A pizzázóban, egy picit távolabb, ellenben van. A zsepi elfogy a tóparti vécében reggel tíz után. Ne akarjatok internetezni vagy telefonálni, marhára felesleges, meg nem is nagyon lehet. Nemzeti dohánybolt belátható távolságon belül van. Este tényleg hideg van, hozzatok pulcsit. És biciklit, az nagyon hasznos a tóparti helyszín és az északi, kempinges helyszín között.

„Itt pörgetni kell a dolgokat, tudjátok, fesztivál van” - Népi Papa és a Haverok

A Népi Papák haverzenekara a bánki füzetben házibuli trash jelzőt kapott. Maga a zenekar tökéletes elvan a „klarinétos homoszexuális posztpunk” leírással, de amúgy meg tök mindegy. A frontember az ex-quartos, most cinkes Inkei Bence. A sokfős banda az idei fesztiválszezonban csak Bánkon adott koncertet. A következő beszélgetés az egyik stégen zajlott le a Csaknekedkislány formáció rákendroll ütemei alatt.Tudjátok, milyen első oldalas találatok vannak, ha rákerestek a „népi papára”? A Baszni, baszni? Elég elöl van az a kérdés, hogy „Inkei Bence a Népi Papa és a Haverok zenekar frontembere valóban homoszexuális vagy csak divatból játssza a trendi meleget?” Ja, ez a gyakori kérdésekből van. Aha. Na, ez az a titok, amiről nem szeretnénk lerántani a leplet. Pont tíz éve játszotok, hogyan néztek vissza? - Az első nyilvános koncert után nem hittük volna, hogy lesz még egy. A legelső Bence telkén volt, de csak haveroknak, aztán olyan helyen léptünk fel, ahol botrányos volt a hangosítás, az egészre nem voltunk felkészülve. - Ha az a felvétel illetéktelen kezekbe jutna, súlyos százezreket fizetnénk, hogy ne kerüljön nyilvánosságra. Mi változott azóta leginkább? Eljönnek olyan emberek is, akik nem a haverjaink.„Figyi, engem tökre érdekel ez a téma, de ha nagyon bealszok, akkor menjünk a tóra” - Mérei szakkoli

A Mérei Ferenc szakkollégium az ELTE bölcsészkaráról jött össze pár éve. A hallgatók körökön találkoznak az egyetem kívül, meghívott oktatókkal. Bánk kereste meg őket, aztán a szervezői találkozón az Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjtemény csapatával és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesülettel találtak ki programot. Ebből lett az a három napos sorozat, ahol leginkább szociális problémák személyes átélése a cél - mondta Kis Kata a szakkoliból. Az első nap első programja nem hálás időpont, de kábé húsz fős csapat várta a vetítést és a ráépülő játékos programot a bánki Polgármesteri Hivatalban. Szombaton is tartanak még workshopot, antropológusok és szociológusok előnyben, nem mintha ne lenne itt amúgy is sok.

„Nem gondolkodjuk túl, nyomjuk és ez van” - Csaknekedkislány

Konsiczky Dávid a szobahipszternek vagy bölcsész rock’n’rollnak titulált (ez utóbbi annyira nem tetszett nekik) zenekar vokálos gitárosa és egyik szerzője. Csepella Olivérrel írják együtt a számokat. Ketten kezdték, akusztikus gitárokon, ez most a harmadik nyaruk. Reálisan nem ebből szeretnének megélni. Van köztük grafikus, rendes polgári állással rendelkező („hát multi”) fotós, rendező szakos.


csakneked, Bánkitó Fesztivál


Nyolcvan-százfős klubkoncerteket szoktak tartani egy lelkes és kitartó közegnek, akikkel aztán hajnalig táncolnak, és ennyi. Eléggé szeretik csinálni. „Nem gondolom, hogy nehéz lenne nekünk, annak nehéz, aki máshol akar lenni, mint ahol van. Minden hónapban elmondjuk egymásnak, hogy de jó, hogy ez tetszik az embereknek. Szeretnénk, ha a lehető legkésőbb időpontig ingyenesek lennének a koncertjeink ” - mondta Dávid.

És ide a végére a Saverne MC-jének utánozhatatlan eszmefuttatása

A „basszus-orientált elektronika élő hangszeres elemekkel” táncolós, jófajta zene (itt a videóbizonyíték). Ha például nincs meg a glitch hop, hallgassatok bele. Mc Fantom szövegel, Weide DJ-ként „ugrál, mosolyog és csavargat”, Kocsis Bence pedig énekes dalszerző. A Saverne producerekkel is dolgozik együtt, például Koczák Péterrel (Mongoose), aki korábban megnyerte Dub FX remixversenyét. Jól leírja a Saverne viszonyát a fesztivállal, hogy múlt héten még a Soundon játszottak, de ott összesen három órát töltöttek, itt pedig elővételben vettek bérletet. Szóval álljon itt önmagában, ahogy történt, pár borongós mondat - ez nem a zenekar véleménye, csakis MC Fantomé. Aki megtalálja a mondat elejét és a végét, annak adunk napijegyet.


MC Fantom

„Minden egy kicsit hiányos. Én mitokondrium kergető tengerbiológiai nem is tudom mivel próbálom ironizálni a világ tehetetlenségét. Alapvetően rossz irányba tart az emberiség… De Bánk például remény arra, hogy kihasználjuk a lehetőségeket.”