Nincs járványügyi veszély a menekültek miatt, de óvintézkedés kell

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Ettől még járványügyi kockázatot jelentenek, ezért a hatóságok felkészültek a kockázatok kezelésére. A lakosság biztonsága érdekében azonban további óvintézkedésekre van szükség, például átmenetileg korlátozhatnák a menekültek mozgását is - szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelentésében, amelyről a Napi Gazdaság ír.


A szűrésre kötelezett csaknem 14 ezer menedékkérő öt százalékánál tudták csak elvégezni azokat a szűrővizsgálatokat, amelyekből kiderülhet, mekkora járványveszélyt jelent Magyarországra a menekülthullám - írja a lap a minisztériumi jelentés alapján. A többség ugyanis időközben eltűnik. Van, akit vizsgálni sem tudnak már, mást pedig kezelni.


2700 szűrővizsgálatból 51 volt pozitív. Tbc-s, leprás vagy tífuszos beteget nem találtak ugyan eddig a menedékkérők között, viszont szifiliszt, hepatitis B-t és C-t, valamint HIV-fertőzést több migránsnál is kimutattak.

Az Emmi szerint szükség van járványügyi felügyelet illetve diagnosztika megerősítésére, a menekültek miatt több oltóanyag beszerzésére.

Paller Judit országos tiszti főorvos lapnak azt mondta, kizárólag a lakosság biztonsága érdekében megfontolható az illegális bevándorlók mozgásának átmeneti korlátozása, hogy legalább a szűrővizsgálatokat elvégezhessék rajtuk, illetve ha szükséges, a hatóságok megtehessék a járványmegelőző óvintézkedéseket.Megtelt

A korábban tapasztaltnál több illegális bevándorló gyűlt össze a Keleti és a Nyugati pályaudvar mellett kialakított tranzitzónákban, amelyek így péntek délutánra megteltek - számolt be a helyszínekről az M1 aktuális csatorna.

Mindkét közlekedési csomópont mellett több száz menekült gyűlt össze, jóval többen vannak, mint a tranzitzónák néhány héttel korábbi megnyitásakor.

A Keleti pályaudvar egyik aluljárójában egy önkéntes szervezet étel- és ruhaosztást tart, az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója szerint ezt néhány esetben kisebb tülekedés kíséri.

A csatorna munkatársai mindkét helyszínről arról számoltak be, hogy a megkérdezett migránsok nem szeretnének Magyarországon maradni, legnépszerűbb úti célként Németországot említették.Tarlós István főpolgármester szerint a főváros eddig is mindent megpróbált az illegális bevándorlás humánus kezelése érdekében, de a helyzet - különösen a Keleti pályaudvarnál - lassan kezelhetetlenné válik.

A főpolgármester közleménye szerint üdvözli és támogatja a kormány azon kezdeményezését, hogy az Országgyűlés sürgős eljárásban szigorítsa a Büntető törvénykönyvet az illegális bevándorlás miatt.

Tarlós szerint „ellenőrizhetetlen személyazonosságú emberek tömege ellepi a fontos gócpontokat, túlterjeszkedik, elemi szabályokat nem tart be, és jogi eszközök hiányában lassan senki semmit nem tehet a magyar városlakók érdekeinek védelmében.”

A főpolgármester szerint tűrhetetlen, hogy az Európai Unió nem tudja egységesen kezelni a problémát.

A kormány elképzelése szerint letöltendő börtönnel lehetne büntetni az illegális határátlépést, a kerítés megrongálását.A Napi Gazdaság szerint félnek, és az utasokat is féltik a menekültjáratokon dolgozó jegyvizsgálók, ezért biztonsági őröket kér az érintett járatokra a Vasutasok Szakszervezete. Közleményük szerint a jegyvizsgálók azt tapasztalják, a bevándorlókat szállító szerelvényeken egyre gyakoribbak a konfliktusok, szinte mindennaposak az összetűzések, amelyek egyre gyakrabban verekedéssel érnek véget. Ez a nyílt pályán életveszélyes helyzetet is teremthet.