Nincs gazdája a kormányzati hálózat elleni támadásnak

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Semmilyen ország vagy szervezet nem vállalta a hétvégi túlterheléses támadást, amely több kormányzati honlapot tett részben vagy egészben elérhetetlenné – közölte a Belügyminisztérium.


A támadások több hullámban érték el a honlapokat, melyek április 1-én 16 és 18 óra között, valamint 22 és 24 óra között, továbbá április 2-án 11 és 13 óra között váltak időszakosan elérhetetlenné. A fő célpontok a BM szerint igazolhatóan a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal honlapja (kih.gov.hu), a kormany.hu és a Külgazdasági és Külügyminisztérium publikus szolgáltatásai voltak.

Az alkalmazott DDoS (Distributed Denial of Service) módszer lényege, hogy a támadók akkora mennyiségű adatot küldenek a szerver felé, hogy az a valós kérésekre már nem képes válaszolni, így a szolgáltatások elérhetetlenné válnak.

Mint kiderült, a támadások során felhasznált számítógépek valós címeit elrejtették, és hamisított IP-címeket használtak. Ezenkívül több DDoS-támadásfajtát kombináltak, és menet közben növelték a támadás erősségét is.

A kiesett szolgáltatások elérhetőségének helyreállítása és az eset kivizsgálása még tart. A vizsgálatokat és a támadások nyomainak elemzését a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) szakemberei végzik.

A támadásról szerda délelőtt kezdődött zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyal.