Nincs garantált biztonság sehol a világon

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A francia hatóságok mindenre fel vannak készülve, a lakosság és a szurkolók kevésbé - mondta Nógrádi György az M1 aktuális csatornán hétfőn a közelgő labdarúgó Európa-bajnokságról.


A biztonságpolitikai szakértő rendkívül rossz jelnek nevezte a Cannes közelében - maszkos, mellényes, terroristának tűnő emberek reklámforgatása miatt - kitört pánikot, ahol senkinek nem az jutott eszébe a hat felfegyverkezett emberről, hogy hívja a csendőrséget, hanem a menekülés. Ez jelzi, hogy bármi megtörténhet, a lakosságot éles helyzetben pedig nem lehet felkészíteni - mondta.

Mindazonáltal 24 millió euróért védik külön az Európa-bajnokságot, horribilis pénzbe kerül a védelem, bombakereső kutyákkal mennek mindenhova, olyan drónokat lőttek fel, amelyek a stadionok felett éjjel is képesek minden mozgást kiszűrni - tájékoztatott a szakértő, hozzátéve ugyanakkor, hogy Franciaországnak rendkívül hosszú szárazföldi határai vannak, amelyeket nehéz ellenőrizni. Megjegyezte: a korábbi francia-német meccsen történt robbantás kísérlet volt, a merénylő nem tudott ugyan bejutni a stadionba, feltételezhetően a terroristák elemezték, mit csináltak rosszul.

A magyar és francia szervek munkáját lényegesen megkönnyíti, ha a Franciaországba utazók bejelentkeznek e-mailen, telefonon, vagy telefonon például a nagykövetségnél, hogy mikor érkeztek, meddig maradnak - hívta fel a figyelmet Nógrádi György.