Nincs fegyelmi ügy a kokainos kajakosok ellen?

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

HÁTTÉR

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke mondta ezt az Origónak.


Nincs semmilyen fegyelmi ügy a két sportolóval szemben. Csupán egy szabálytalanság történt az edzőtáborban

nyilatkozta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke az Origónak. Úgy fogalmazott: a szabálytalanságról tájékoztatták az elnökséget, amely tudomásul vette ezt. Baráth Etele nem tud arról, hogy az érintett sportolók kokainhasználat miatt buktak volna le, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mi történt az edzőtáborban.


Ideiglenesen felfüggesztettük a versenyzői engedélyüket, ezért ha ezzel ellentétes döntés születik, akkor indulhatnak majd a későbbi válogatottversenyeken. Sportolóhoz nem megengedett módon viselkedtek, ezért lett felfüggesztve a válogatott-tagságuk” – ezt már Storcz Botond, a válogatott szövetségi kapitánya mondta a lapnak.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára a Duna TV műsorában elmondta: nem tárgyaltak az ügyről, de felfüggesztették a versenyzők válogatottkeret-tagságát és az ehhez tartozó juttatásokat. Elmondása szerint a szövetség gyorsan reagált, megtették a szükséges lépéseket. A főtitkár kijelentette: az Európa-játékokra egyébként sem ment volna a két versenyző, mert nem válogatták be őket. Nem próbálták eltussolni az ügyet, értesítették az érintetteket, és az ügyet a súlyához mérten, jól kezelték – tette hozzá Schmidt Gábor, aki kínosan ügyelt arra, hogy a versenyzők nevét ne említse.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a BorsOnline-nak nyilatkozva azt mondta: a sportolók nem követtek el doppingvétséget, ezért lett az ügyből fegyelmi eljárás. A kokain ugyan rajta van a doppinglistán, tiltott szer, ám csak akkor minősül a fogyasztása doppingvétségnek, ha verseny alatt végzett ellenőrzés mutatja ki. A kokain szűk egy hét alatt ürül ki a szervezetből, de ez nagyban függ a szer erősségétől, mennyiségétől és a szervezet adottságaitól – mondta a lapnak Tiszeker.


A botrány

Több lap is beszámolt arról, hogy Csipes Tamara (képünkön) és Dombvári Bence ugyan a doppingteszten nem bukott meg, de vérükben kokaint találtak. Az öt világ- és öt Európa-bajnoki címmel büszkélkedő, a 2011-es eredményei alapján az év legjobb hazai sportolónőjének megválasztott Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence a dunavarsányi edzőtáborozás során adott vizeletmintát.

A kínos eset a szövetség szerdai elnökségi ülésén is téma volt a Blikk szerint. A lap úgy tudja, hogy az ügyet a sportági vezetők megpróbálták a sajtó és a közvélemény előtt titokban tartani. A versenyzőkkel szemben fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból. A szövetség értesítette a versenyzők klubját, a Honvédot. Horváth Gábor, az egyesület kétszeres olimpiai bajnok szakosztály-igazgatója a Blikknek megerősítette az információt. A szakosztályvezető ugyanakkor bízik abban, hogy a két versenyző indulhat az egy hónap múlva esedékes vb-válogatókon.