Nincs EP, nincs Gyurcsány?

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

-

Gyurcsány Ferenc felajánlja lemondását, ha a közelgő választáson a Demokratikus Koalíció egy képviselője sem jut be az Európai Parlamentbe – tudta meg a VS.


Az EP-választási kudarc esetén „ez a kérdés (a pártelnökségé – a szerk.) magától is kinyílik”, hiszen azt jelentené, hogy 2 és fél éves létezés után nincs 5 százalékos támogatottsága a pártnak, vagyis akkora, amennyi az EP-választáson is a bejutási küszöb. A párt június 14-én értékeli majd a két választás eredményét és keresi az okokat.

A DK valós támogatottsága az országgyűlési választáson a szövetségi indulás miatt nem derült ki, az EP-választáson viszont külön indulnak a baloldali pártok, ott nagyjából láthatóak lesznek az erőviszonyok. A DK arra számít, 2-3 képviselője bejuthat az Európai Parlamentbe  – sorrendben Molnár Csaba, Niedermüller Péter és Kakuk György. (Kettőt tartanak reálisnak, az egy a kötelező minimum.) Bár a listát Gyurcsány vezeti, ő csak a húzónév, Brüsszelbe-Strasbourgba kimenni nem akar.

Sikeres szereplés esetén Molnár Csaba magyar parlamenti mandátumát Varju László örökli. A budapesti parlamentben minden baloldali pártnak annyi hely jár, ahány képviselője bejutott; azt is maguk döntik el, ki üljön be a kieső képviselők helyére.

Az Országgyűlésben Gyurcsányék négy képviselővel nem képesek önálló frakciót alapítani, ezért a nagyobb mozgásteret mégis biztosító, úgynevezett „technikai frakcióban” gondolkodtak, de a többi párt erre nem volt nyitott.

A főpolgármester-jelöltről egyelőre informális beszélgetések folynak a baloldali pártok között, de több oldalról is azt mondják, erről az EP-választás előtt nem érdemes beszélni, hiszen addig nem látszanak az erőviszonyok.

A DK egyébként az „Európa jobban teljesít!” szlogennel és 16 ponttal vág neki a választásnak. Intenzív kampánya május elején indul, a pártelnök, a vezetők és a lista élén álló politikusok országjárásba kezdenek majd.