Nincs elég hely a bölcsődékben

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL / AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Tavaly a települések 85 százalékában nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás semmilyen formája.


Öt év alatt 81 bölcsőde épült, és mintegy hétezer új férőhely jött létre, ennek ellenére több mint 63 ezer kisgyermek számára még mindig elérhetetlen a bölcsődei ellátás, és ahol van ilyen intézmény, ott is közel kétezer gyereket kellett helyhiány miatt elutasítani – írja a Magyar Nemzet. Bár folyamatosan bővül a bölcsődék kapacitása, még mindig nincs elég férőhely, a kisebb települések döntő többségében pedig nem biztosított a három év alatti gyerekek napközbeni ellátása – ez állapítható meg a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A férőhelyhiány elsősorban a nagyvárosokra, különösen Budapestre jellemző, míg a bölcsődei intézményrendszer teljes hiánya nagyrészt az ezer fő alatti falvakban tapasztalható.

2015-ben 2446 településen (a 2809 település több mint 85 százalékában) nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás semmilyen formája, ami azt jelenti, hogy 63 480 három éven aluli gyermek – a korosztály 23 százaléka – nem tudott lakóhelyén se bölcsődébe, se családi napközibe járni, így az édesanya számára gyakorlatilag lehetetlenné vált a munkába állás.

A 2010 óta végrehajtott intézkedések hatása érzékelhető az ellátórendszerben: míg 2008-ban a három évnél fiatalabb gyermekek 12, addig 2015-ben már 16,4 százaléka járt bölcsődébe vagy családi napközibe. Öt év alatt összesen 81 új bölcsőde, 7003 férőhely jött létre. A bölcsődékbe összesen 37 906 gyerek járt tavaly május végén, mintegy 2100-zal több, mint öt évvel korábban. A bölcsődei férőhelyek 42 százaléka egyébként Budapesten és Pest megyében található, itt él minden harmadik három éven aluli gyermek, és itt a legmagasabb a női foglalkoztatottság. Tavaly helyhiány miatt összesen 1795 gyermek bölcsődei felvételi kérelmét utasították el, közülük minden harmadikat a fővárosban.

Jelenleg csak a tízezer főnél népesebb településeknek kell kötelezően bölcsődét működtetniük. Az ennél kisebb településeken más, kisebb létszámú intézmény pótolhatja ezt, ilyenek a családi napközik és a házi gyermekfelügyeletek, illetve az egységes óvoda-bölcsődék. A KSH szerint 2008 óta a három évnél fiatalabb gyermekek napközbeni gondozásában egyre nagyobb teret kaptak a családi napközik, melyeket civil szervezetek, társaságok, egyházak működtetnek, és amelyek nagy részében jelentős összegű, havi több tízezer forintos térítési díjat kell fizetni a gyerekek ellátásáért. Míg 2010-ben még csak 688 családi napközi működött, 2015-ben ennél közel ötszázzal több.