Nincs elég hely a bölcsődékben

Forrás: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A három év alattiaknak mindössze 14 százaléka jut be bölcsődébe. Vannak olyan nagyvárosok, ahol egyetlen bölcsőde sincs. A szakma 2008 óta várja a megoldást.


Bár zajlanak a bölcsődefejlesztések, még mindig csak a három év alatti gyerekek 14 százalékának jut hely ilyen intézményben, és vannak olyan nagyvárosok is, ahol a törvényi kötelezettség ellenére egyetlen bölcsőde sincs - írja a Magyar Nemzet.

Az érdekvédők szerint a kapacitások elosztása egyenetlen, még mindig kevés gyereknek jut hely, a megalázóan alacsony bérek miatt pedig tömegesen hagyják el a pályát a gondozónők. Azt mondják, ha sürgősen nem történik változás, nem lesz, aki gondozza a gyerekeket - írja a lap.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, bár 11 ezernél több gyereket tudnak felvenni a bölcsődékbe, mint hat évvel ezelőtt, még mindig a 0-3 éves kicsik 14 százalékának, a családi napközikkel együtt 16 százalékának jut hely, ami uniós viszonylatban is nagyon alacsony.

Az érdekvédő szerint a legégetőbb problémát a bölcsődei dolgozók megalázóan alacsony keresetei jelentik, amelynek rendezésére 2008 óta csak ígéretek vannak. Jelenleg a bölcsődei dolgozók 74 százalékának nettó fizetése nem éri el a 2013-as létminimumot, azaz a 85 770 forintot.