Jó formában a gazdaság: 3,4 százalékos lett a GDP

-

Magyarország bruttó hazai terméke 2015 I. negyedévében 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – tette közzé a Központi Statisztika Hivatal (KSH). A növekedést alapvetően az ipar teljesítményének bővülése okozta.


Az első negyedéves adat (szezonálisan és naptárhatással kiigazítva) 0,6 százalékos növekedést mutat az előző negyedévhez viszonyítva.


A KSH közlését a szokásosnál nagyobb figyelem övezte. Az elemzők a 3,3 százalékos éves konszenzusos növekedési becslésnél jóval magasabb számot várt, tekintettel az elmúlt hónapok kiemelkedő ipari termelési adataira. A 3,4 százalékos ütem ehhez képest nem számít óriási meglepetésnek, de azért várhatóan nem okoz csalódást sem. Már csak azért sem, mert a prognózisok igen széles skálán mozogtak: 2,8 és 4,2 százalék között szóródtak.A múlt év negyedik negyedévében ugyanígy 3,4 százalékos volt a növekedés éves üteme, az előző negyedévhez hasonlítva pedig 0,9 százalékkal nőtt a GDP. Tavaly az ország gazdasági teljesítménye 3,6 százalékkal haladta meg a 2013-ast.


Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a növekedésben az iparon belül a járműgyártás, az elektronikai termékek gyártása, és az élelmiszeripar bővülése volt meghatározó. Az építőiparban nőtt az egyéb építmények építése, az útépítési, vasút-felújítási munkák és közműfejlesztések, a szállítás, és a szolgáltató ágazatok – kivéve a pénzügyi szolgáltatásokat – is jól teljesítettek az első negyedévben. Ami a további kilátásokat illeti, az Equilor elemzői szerint az idén megváltozhat a növekedés szerkezete. A vezető szerepet a belső kereslet, különösen a háztartások fogyasztása veheti át.


Kicsit optimistábbak voltunk, mint a jegybank és a piaci elemzők, de a várakozásunk igazolódott a mai számmal

– értékelte az adatokat a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a 3,4 százalékos gazdasági növekedés abból fakadhat, hogy az első negyedévben az export továbbra is jól teljesített, a külkereskedelmi mérleg 500 millió euróval jobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A mezőgazdaság, az építőipar és az ipar teljesítménye szintén várakozáson felüli volt, és a turizmus is több mint 10 százalékos növekedést ért el az első negyedévben.


Az első negyedéves részletes adatokat június 5-én teszi közzé a KSH.Bőven leköröztük a német gazdaságot

Európában is ma publikálták a friss GDP-adatokat: a kontinens legnagyobb gazdaságaként Németország hazai összterméke éves összevetésben 1 százalékkal nőtt az első negyedévben, az előző három hónaphoz képest pedig 0,3 százalékkal. Ez lassulás a tavalyi utolsó negyedévben regisztrált 0,7 százalékhoz képest.

A Handelsblatt című üzleti lap elemzése szerint a friss GDP-adat elmarad az elemzői várakozásoktól, a piaci konszenzus ugyanis 0,5 százalékos negyedéves növekedést várt. A tempót a külkereskedelem fékezte: az előzetes számítások szerint Németország az év első három hónapjában ugyan valamivel több árut és szolgáltatást exportált, mint 2014 utolsó negyedévében, de az import sokkal nagyobb mértékben bővült. Növekedtek viszont a beruházások, a lakosság fogyasztása is, és javultak a foglalkoztatási adatok.

A német kormány előrejelzése szerint az idén és jövőre egyaránt 1,8 százalékkal növekedik a GDP a tavalyi 1,6 százalék után.


Ezt a cikket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek illusztrálták. Az alapítvány 2500 hátrányos helyzetű gyereknek ad meleg, szerető otthont és biztonságot. Segítse őket adója 1%-ával!