Nincs bocsánat – meghirdették a tanárok a március 30-i tiltakozást

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Sem Orbán Viktor, sem Áder János nem kért bocsánatot, ezért a Tanítanék Mozgalom meghirdette a hónap végi tiltakozását.


A Tanítanék Mozgalom képviseletében Pukli István a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a március 15-ei tanártüntetésen arra szólította fel Orbán Viktort és Áder Jánost, hogy kérjenek bocsánatot „az elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől”.


A határidő szerda éjfél, de eddig nem válaszolt rá sem az állam-, sem a kormányfő, sőt, utóbbi korábban annyit mondott róla, hogy azt hitte, hogy csak egy viccről van szó. Pedig nem arról van szó, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete 13 pontban össze is foglalta miért lenne rá szükség.

Noha a határidő nem járt le, de a Tanítanék Mozgalom a Facebookon ma meg is hirdette a polgári engedetlenségi felhívásukat március 30-ára 8 és 9 között. A következő órákban még reagálhat Orbán vagy Áder, ezért „az esemény végleges meghirdetésére 24-én délben, a Kossuth tér és Alkotmány utca sarkán, sajtótájékoztatón kerül sor”.

Pukli még a március 15-ei tüntetésen jelentette be, ha nem történik bocsánatkérés, akkor március 30-ra egy órás országos munkabeszüntetésre szólítja fel a támogatóit.

A bejelentés utáni tanári reakciókról itt olvashat, nem volt mindenki meggyőződve arról, hogy helyes lépés a polgári engedetlenség. Mivel a 30-i tiltakozás hivatalosan nem sztrájk, ezért munkajogi következményi is lehetnek, retorziók is érhetik a tanárokat. A Pedagógusok Szakszervezete ezért azt tanácsolta a tanároknak, hogy délután 4 után tiltakozzanak,.