Nincs biztos győztese az ausztrál választásoknak

Fotó: MTI

-

Sem a konzervatív, sem a Munkáspárt nem szerzett többséget az előre hozott szavazáson.


Nincs biztos győztese az előre hozott választásoknak Ausztráliában, a vasárnapi előzetes eredmények szerint a két legnagyobb párt közül egyiknek sem sikerül megszereznie a kormányalakításhoz szükséges szavazatmennyiséget, a végeredményre pedig akár a következő hét végéig is várni kell.

A konzervatív Liberális Pártot vezető Malcolm Turnbull miniszterelnök azért oszlatta fel májusban a parlament mindkét házát, hogy egy választáson megerősödjön a tábora, és keresztülvihesse reformterveit, de ez a döntése visszaüthet, mert a kormánykoalíciót alkotó pártok az eddigi eredmények szerint kevesebb helyet szereztek a fő ellenzéki Munkáspárthoz képest.


A kontinensország térképe és adatai


A 150 fős törvényhozásban 76 helyet kell megszerezni a kormányalakításhoz. A várakozások szerint a kormánykoalíció 68, a Munkáspárt pedig 70 képviselői mandátumot szerzett a választásokon. További öt képviselő feltehetően a független és a zöld párti jelöltek közül kerül ki, hét másik mandátum sorsa pedig még függőben van.

Hírforrások szerint a szoros választási eredmény arra készteti a két nagy pártot, hogy a kormányalakítás érdekében koalíciós tárgyalásokat kezdjenek kisebb pártokkal.


Egy jobb szemére sérült és ödémában szenvedő Pápua óriás levelibéka. A Magyar Távirati Iroda jelentésük felhasználásáig nem adott fotót az ausztrál választásokról. Legutóbb a békák gyógyítására szakosodott Cairns állatkórházról és a téli napforduló alkalmából június 21-én Hobartban, a Derwent folyó vizében meztelenül megmártózó emberekről (fönt) közölt képanyagot


Malcolm Turnbull közölte, magabiztos a parlamenti többség megszerzésében, és biztosította az ausztrálokat, hogy bár a szavazatszámlálás a jövő hét végéig is eltarthat, az új törvényhozás acsarkodás és megosztottság nélküli felállására összpontosít a kormánykoalíció.

Bill Shorten, a Munkáspárt vezetője üdvözölte a párt visszatérését a politikai porondra három évvel azután, hogy súlyos vereséget szenvedett a választásokon. Shorten szerint az előre hozott választások előzetes eredményei arról tanúskodnak, hogy a szavazók elutasították Turnbull gazdaságpolitikáját. „Amiről meg vagyok győződve, hogy


bár nem tudjuk ki a győztes, ismerjük a választások veszteseit:

Malcolm Turnbull céljai Ausztrália számára és a Medicare korlátozásaira tett törekvései” – mondta az ellenzéki vezető az állami egészségügyi rendszerre utalva.