Nincs bérmegállapodás, sztrájk jöhet a villamosenergia-iparban

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

7600 munkavállaló bérét emelik, csak azt nem tudni, mennyivel. Ha nem lesz megegyezés, sztrájkolhatnak a villanyosok.


Az EDF Démász, az E.ON csoport, az Elmű-Émász társaságcsoport és az MVM csoport közös közleménye szerint bár ágazati megállapodás még nincs, az E.ON csoportnál, az Elmű-Émász csoportnál és a Mátrai Erőmű Zrt.-nél kötött megállapodások értelmében 7600 munkavállaló bérét emelik. Az EDF Démász Zrt.-nél és az MVM csoportnál még tartanak a tárgyalások.


A munkáltatói oldal 3 százalékos emelésre tett javaslatot, amelyet a villamosenergia-ipari ágazat érdekképviselete nem fogadott el, igaz, 4,5-ről 4 százalékra mérsékelte a béremelési javaslatát. Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke közölte: bejelentették a sztrájkhelyzetet; ha nincs megállapodás, és a bíróság időben megállapítja a még elégséges szolgáltatás mértékét, akár már május elején sztrájkba léphetnek.

Az EVDSZ elnöke rámutatott: a villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 20 ezren dolgoznak, a kisebb cégek az ágazati megállapodás megkötését várják. Elmondta, hogy ez egy ajánlás, a felek gazdasági helyzetüknek megfelelően állapodhatnak meg a béremelésről. Mint mondta, készen állnak kompromisszumra, azonban "sokkal lejjebb nem tudnak menni", figyelembe véve, hogy az iparágban évente több milliárd forint nyereség realizálódik. A szakszervezeti vezető szerint a héten állapodnak meg a munkáltatókkal arról, hogy folytatják-e a tárgyalásokat.