Nincs B terv a menekültválság megoldására

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

-

Brüsszel szerint nincs és nem is kell B terv a törökökkel kötött megállapodás helyett, a menekültek befogadása működni fog.


Az Európai Bizottságnak nincs B terve arra az esetre, ha elbukna a menekültválság közös kezeléséről Törökországgal kötött megállapodás. Az egyezményt kell sikerre vinni – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület illetékes szóvivője, Mina Andreeva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió és Ankara között márciusban létrejött egyezmény mindössze az egyik elemét képezi az unió átfogó migrációs politikájának, amelyet terveik szerint folytatni fognak.

A szóvivő szerint ennek a komplex megközelítésnek egyebek mellett része a menedékkérők áthelyezését, illetve áttelepítését célzó program, az uniós menekültügyi rendszer reformja, az új sürgősségi segélynyújtási eszköz, valamint a nyugat-balkáni államok támogatása és a migrációt kiváltó okok kezelése. Andreeva a görög bevándorlásügyi miniszter minapi nyilatkozatára reagált: a tárcavezető szerint kormánya aggódik, s szükséges egy B terv kidolgozása. A török külügyminiszter pedig néhány nappal korábban kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország „arra kényszerül”, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól.

A március 18-án kötött EU–török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkezett menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap a menekültek ellátásához, és az unió befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyi a megállapodás életbelépésétől számítva illegálisan átkel a görög–török uniós külső határon.