Nigériában négyen szavaznának az októberi referendumon

-

Szombat délután 16 órakor lejárt a határidő, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok eddig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe ahhoz, hogy az októberi népszavazáson a 105 külképviselet egyikén szavazhassanak. Londonban szavaznának a legtöbben, 1327-en.


Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az október 2-ai népszavazás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak. Ehhez azonban szeptember 24-én 16 óráig fel kellett vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Aki a határidőig nem kérte felvételét a névjegyzékbe, nem szavazhat külföldön.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztató oldalának adatai szerint 11 233-an kérték, hogy külképviseleten voksolhassanak. 1327-en Londonban akarnak szavazni, a második legnépszerűbb város München, ott 761 jelentkezés érkezett. A harmadik Csíkszereda, ott 741-en szavaznának, a negyedik Brüsszel (ott 714-en szerepelnek a névjegyzékben), az ötödik pedig Bécs (501 szavazó).

Négyszáznál is többen voksolnának Szabadkán (448) és Stuttgartban (411), háromszáznál többen pedig Bernben (394), Berlinben (391), Kolozsváron (374), Beregszászon (353) és Hágában (328). Kétszáznál többen voksolnának Párizsban (256), Stockholmban (230), Dublinban (221) és New Yorkban (201). Száznál több szavazó van Düsseldorfban (197), Rómában (177), Milánóban (174), Ungváron (155), Barcelonában (143), Torontóban (140), Helsinkiben (137), Pristinában (133), Koppenhágában (122), Madridban (114), Prágában és Krakkóban (113-113).

9 jelentkező van Bejrútba, 8-8 Brazíliavárosba, Sao Paulóba és Ho Si Minh városba, 7 Lendvára, 6-6 Algírba és Mexikóvárosba, 5-5 Asztanába, Ulánbátorba, Jekatyerinburgba és Tuniszba, 4-4 pedig Csungkingba és Abujába.

A legtöbb helyen – négy külképviseleten – a Kínában tartózkodó magyar választópolgárok szavazhatnak (Csungking, Sanghaj, Hongkong, Peking), valamint az Egyesült Államokban (Chicago, New York, Washington, Los Angeles) és Németországban (Berlin, Düsseldorf, München és Stuttgart) tartózkodók. Három külképviseleten szavazhatnak az Oroszországban (Szentpétervár, Moszkva, Jekatyerinburg), Romániában (Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár) és Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász) tartózkodók.

Két helyszínen lehet szavazni Ausztráliában (Melbourne és Canberra), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Horvátországban (Zágráb és Eszék), Kanadában (Toronto és Ottawa), Kazahsztánban (Asztana és Almati), Lengyelországban (Krakkó és Varsó), Olaszországban (Milánó és Róma), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Szerbiában (Szabadka és Belgrád), Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Törökországban (Isztambul és Ankara) valamint a Vietnami Szocialista Köztársaságban (Hanoi és Ho Si Minh város).

A szombati határidő jogvesztő, utána már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. A magyarországi szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag személyesen, Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.