Nicolas Sarkozy átnevezte a pártját, az emberek felháborodtak

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-


Nicolas Sarkozy, Franciaország volt köztársasági elnöke, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) nevű legnagyobb ellenzéki párt vezetője átnevezte pártját: az UMP-t ezentúl A Republikánusoknak hívják. A változtatást pénteken szavazta meg a párt tagsága 83%-os többséggel.


A BBC szerint sokan felháborodtak a névválasztáson, egy közvélemény-kutatást idéznek, mely szerint az emberek 70%-a úgy véli, egyik párt sem sajátíthatja ki a republikánus, azaz köztársaságpárti elnevezést.

A Le Monde-ban megjelent cikk szerint „sértő és felelőtlen”, hogy Sarkozy olyan nevet választott pártjának, amely azt sugallja, hogy minden republikánust képvisel. Baloldaliak egy csoportja bírósághoz is fordult az ügyben, azzal érvelve, hogy a francia forradalom óta Franciaország minden polgára republikánus, azonban a bíróság elutasította kérésüket, hogy tiltsák meg Sarkozynek a párt átnevezését.

Sarkozy úgy nyilatkozott, hogy A Republikánusok névvel azokat akarja mozgósítani, akik látják, hogy a köztársaság napról napra hanyatlik, és ez ellen akarnak tenni valamit.

A politikus, aki 2012-ben elvesztette az elnökválasztást François Hollande-dal szemben, 2017-ben feltehetően újra indul majd az elnöki posztért.