Nico Rosberg a világbajnok

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

Nico Rosberg a második helyen fejezte be az Abu-Dzabi Nagydíjat, ezzel megszerezte élete első világbajnoki címét – Hamilton futamgyőzelmétől függetlenül.


Nigel Mansell és Nelson Piquet, Niki Lauda és James Hunt, Alain Prost és Ayrton Senna. A Forma–1 legnagyobb riválisai. Melléjük iratkozott fel Nico Rosberg és Lewis Hamilton, akik egykor barátok voltak, ma azonban feszült ellentét húzódik kettejük között.


Rosberg és Hamilton

Amikor először versenyeztek egymás ellen, még mindketten azzal viccelődtek, hogy milyen király dolog lenne, ha egyszer csapattársak lennének. Rosberg és Hamilton 2000-ben voltak először csapattársak, akkor még gokartban. A Mercedes‑Benz/McLaren színeiben versenyeztek, Hamilton pedig Európa-bajnok lett, Rosberget megelőzve. „Hangosak voltak és valamit mindig eltörtek. Éjszakánként alig aludtak, másnap reggel persze totál fáradtak voltak – emlékszik vissza Dino Chiesa, a gokartcsapat főnöke – Állandóan a jégkrémet nyalták. Az éjszaka közepén is képesek voltak jégkrémért sóvárogni, én meg addig mentem, amíg nem találtam nekik jégkrémet. Gyerekek voltak…” – folytatta Chiesa.


Rosberg és Hamilton 2001-ben


A barátságuk szokatlan volt. Rosberg a korábbi Forma–1-es világbajnok, Keke Rosberg fia, jómódú családban született, Monacóban nőtt fel. Ezzel szemben Hamilton a stevenage-i lakótelepen született, Angliában. A két versenyző személyisége talán pont ezért különbözött. Chiesa szerint Hamilton igazi győztes volt, akiben égett a versenyszellem, míg Rosberg már fiatalon is intelligensnek mutatkozott. Mára öt nyelven beszél, és az üzleti életben is otthon van – állítja az angol Guardian.


Rosberg és Hamilton együtt kerültek a Formula 3-ba, onnan vezetett az út a Forma–1-be, Rosbergnek 2006-ban, Hamiltonnak egy évvel később. A barátságuk végig kitartott, egészen 2013-ig, amikor Hamilton Rosberg csapattársa lett a Mercedesnél. A viszonyuk akkor kezdett elmérgesedni, amikor a 2014-es Monacói Nagydíjon Rosberg nem engedte át az első helyet Hamiltonnak (abban az évben Hamilton a világbajnoki címért harcolt, ami meg is lett neki). A Belga Nagydíjon – szintén 2014-ben – Rosberg nem hagyta, hogy a csapattársa megelőzze, a két Mercedes összeért, és Hamiltonnak letört az első vezető szárnya. A futam után az istálló Rosberget hibáztatta az esetért, ami rányomta a bélyegét a német pilóta idényére.

A két versenyző rivalizálása az idei évre még inkább kiéleződött. A Mercedeseknek nem volt kihívója, így az egész év Rosberg és Hamilton párharcáról szólt. A britnek viszont gyakran meggyűlt a baja az autóval, motorproblémák miatt többször is visszasorolták a versenyek előtt. Nagyjából hat-nyolc műszaki problémája volt mindkettejüknek az idei évben, de Hamilton esetében súlyosabbak voltak a következmények. „Ha idén világbajnok leszek, az lesz életem legnagyobb teljesítménye” – nyilatkozta Hamilton. Az Abu-Dzabi Nagydíj előtt 12 ponttal Rosberg vezetett, aki az addigi 20 futamból tizenötször a dobogón végzett és kilencszer győzött.


Mérföldkövek

A Guardian összeszedte azt a hét futamot, amely döntően befolyásolta a világbajnokság kimenetelét.


01

Kínai Nagydíj (Rosberg–Hamilton 75–39)

Hamilton autójában már az időmérő elején bedöglött az ERS, így az utolsó helyről kellett kezdenie a versenyt. A futamon több problémája is akadt, ötször járt a bokszban, de így is a 7. helyen végzett. Rosberg már a rajtnál elveszítette a vezető helyet, ám Daniel Ricciardo a harmadik körben defektet kapott, így a német pilóta sorozatban a harmadik futamát is megnyerte az Ausztrál és a Bahreini Nagydíj után.


02

Spanyol Nagydíj (Rosberg–Hamilton 100–57)

Hamilton indult az élről, de rögtön a rajt után Rosberg megelőzte őt. Rosberg azonban rossz motorüzemmódba kapcsolt, megtorpant, és miközben Hamilton támadást indított ellene, a két autó összeütközött és mindketten kiestek.


03

Monacói Nagydíj (Rosberg–Hamilton 106–82)

Rosberg az idén először előzte meg Hamilton az időmérőn, ám így is csak a második helyről indulhatott, miután Ricciardo nála is gyorsabb volt. A futamon Rosbergnek – a Mercedes kérésére – el kellett engednie Hamiltont, a végére pedig a gumijai is elfogytak. Az élen autózó Ricciardo a 32. körben úgy állt ki kerékcserére, hogy a csapat nem vitte ki a kerekeket, így 25 másodpercet veszített, Hamilton pedig megnyerte a futamot.


04

Osztrák Nagydíj (Rosberg–Hamilton 217–198)

Hamilton az esős időben megnyerte az időmérőt, Rosbergnek viszont még a szabadedzésen ki kellett cserélnie a váltót, így az öt rajthelyes büntetés miatt csak a hatodik helyről indult. Rosberg a versenyen megelőzte Hamiltont, de az utolsó körben a németnek műszaki problémái akadtak, ezért Hamilton megtámadta. A két Mercedes kétszer is összeért, emiatt Rosberg a negyedik helyre csúszott vissza, később pedig 10 másodperces büntetéssel is sújtották.


05

Maláj Nagydíj (Rosberg–Hamilton 288–265)

Hamilton az időmérőn ismét megverte Rosberget, aki ráadásul a rajt után összeütközött Vettellel, és az utolsó helyre esett vissza. Hamilton egy győzelemmel megelőzhette volna csapattársát az összetettben, ám motorhiba miatt fel kellett adnia a versenyt. A futamot Ricciardo nyerte, Verstappen lett a második, Rosberg pedig feltornázta magát a harmadik helyig, ezzel újabb 15 ponttal növelte az előnyét Hamiltonnal szemben.


06

Japán Nagydíj (Rosberg–Hamilton 313–280)

Rosberg megállíthatatlan volt Szuzukában. Rajtcél-győzelmet aratott, miközben Hamilton pocsékul rajtolt, visszacsúszott a 8. helyre és bár sikerült visszakapaszkodnia a harmadik helyre, Verstappent már nem tudta megelőzni. A Mercedes ezen a hétvégén nyerte meg a harmadik konstruktőri vb-címét.


07

Mexikói Nagydíj (Rosberg–Hamilton 367–355)

A rajtot követően Hamilton egy hatalmas fékezés után leszaladt a pályáról a bukótérbe, de innentől kezdve senki sem veszélyeztette a győzelmét. Rosbergnek Verstappen ellen kellett védekeznie, hogy megtartsa az időmérőn autózott második helyét, ami úgy is sikerült neki, hogy a rajt után összeütközött a holland versenyzővel.


Rosberg a világbajnok

Rosberg pályafutását a kitartás és a kiegyensúlyozottság határozza meg. Mióta 2013-ban Hamilton a Mercedeshez szerződött, ő számít a csapat első számú versenyzőjének. Hamilton 2014-ben és 2015-ben is világbajnok lett, de Rosberg nem hódolt be neki, hanem újra és újra felállt a földről, 2016-ban pedig megszerezte élete első világbajnoki címét. Rosberg az évek során sokat fejlődött mentálisan: egy-egy kényelmetlen szituáció már nem törte meg fejben, és az élesebb párharcokba is keményebben állt bele a pályán. Abu-Dzabiban viszont ő volt nyomás alatt, mert míg Hamiltonnak nem volt veszítenivalója, addig Rosbergnek meg kellett találnia az egyensúlyt a versenyében: ne kockáztasson túl sokat, de ne is játsszon túlságosan a biztonságra. A futam előtt úgy állt a helyzet, hogy ha Rosberg a dobogón végez, akkor Hamilton eredményétől függetlenül ő a világbajnok. „Mindent bele fogok adni, hogy győzzek Abu-Dzabiban. Az előző hetet a családommal és a barátaimmal töltöttem, sikerült kipihennem magam. Úgy fogok hozzáállni ehhez a versenyhez, mint bármelyik másikhoz” – mondta Rosberg a futam előtt.


Abu Dhabi F1 Grand Prix

Hamilton, Rosberg, Vettel volt a sorrend Abu-Dzabiban


Az első sorból induló Mercedesek jól kapták el a rajtot, Hamilton próbálta együtt tartani a mezőnyt. A 7. körben Hamilton kezdte meg a kerékcserét, az ultralágy helyett lágy gumikat kapott. Rosberg azonnal reagált, egy körrel később ő is megkapta a lágy gumikat és az ötödik helyre jött vissza Verstappen mögé. Rosberg a 20. körben megelőzte a Red Bull pilótáját, majd 1:46 alatti kört futott és négy másodpercre csökkentette a hátrányát Hamiltonnal szemben. A folytatásban Rosberg Hamilton mögött autózott, a brit pilóta pedig – az utasítások ellenére – visszavett a tempóból, és összehúzta az elől lévő négyest. A futam végén Vettel csak megközelíteni tudta Rosberget, megelőzni nem, így Hamilton győzelme ellenére Rosberg lett a világbajnok.


Egyáltalán nem élveztem a mai versenyt.

Vettel és Verstappen nagyon feljött rám a végén, örülök, hogy vége, nagyon nehéz futam volt. Büszke vagyok rá, hogy megismételtem édesapám tettét – értékelt a világbajnok – Gratulálok Lewisnak [Hamilton], nagyon nehéz volt legyőzni őt” – mondta Rosberg, majd összeölelkezett a csapattársával.

Rosberg ezzel a győzelemmel megismételte édesapja, Keke Rosberg teljesítményét, aki 1982-ben nyert világbajnoki címet a Williams istállóval. Az apa-fiú vébécím korábban csak Graham és Damon Hillnek jött össze.