Nézze meg interaktív térképen, hogyan ölnek a rendőrök Amerikában

-

467. Ennyi embert öltek meg a rendőrök év eleje óta az Egyesült Államokban. A The Guardian interaktív infografikában mutatja be az összes áldozatot és a fontosabb adatokat.


Szinte mindennap olvasni olyan hírt, hogy rendőrök öltek meg valakit Amerika utcáin. Vagyis lényegében az év minden napján agyonlőnek egy állampolgárt a rend őrei az Egyesült Államokban. Az esetek egy része talán indokolt, más része túlkapás vagy baleset. A The Guardian most összeszedte az összes halállal végződött incidenst, és The Counted címmel egy interaktív adatbázist készített belőlük, melyből az egyéni történetek mellett más érdekes információk is kirajzolódnak.


A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb áldozat nem fekete, hanem fehér – az összes áldozat 50 százaléka fehér és 29 százalékuk fekete. Nagyot fordul azonban az arány, ha a fegyvertelen áldozatokat nézzük: míg a fegyvertelenül megöltek „mindössze” 15 százaléka fehér, a feketék aránya 32 százalék körül alakult.Az adatbázisban minden egyes áldozatra rá lehet kattintani - ekkor megtudhatjuk a haláluk oka és rövid története mellett, a nevüket, életkorukat, lakóhelyüket, hogy fegyvertelenek voltak vagy sem, valamint azt, hogy utólag indokoltnak találták-e a halálukat.

A számokból az is kiderül, hogy nem mindenhol ugyanannyira véreskezű a rendőrség, sőt, négy államban – Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Vermontban és Rhode Islanden – egész évben nem lőttek le senkit.