A Nézőpont összesített: vezetnek a kormánypártok

-

Az intézet szerint indokolatlan zuhanásról beszélni.


A Nézőpont Intézet összegezte a májusban publikált közvélemény-kutatásokat, és megállapította, hogy a kormánypártok a 2014-es választással közel azonos eredményt szereznének egy most vasárnapi voksoláson. A Magyar Idők számára készült összegzés szerint a májusban publikáló közvélemény-kutató intézetek (Nézőpont Intézet, Závecz Research, Republikon Intézet, Iránytű Intézet) felmérései abban megegyeznek, hogy a legvalószínűbb listás eredményeket nézve 40 százaléknál magasabb - tehát a 2014-es listás eredménnyel lényegében azonos - a kormánypártok támogatottsága.

Áprilisban a Republikon Intézet, a Medián és a Tárki is bőven a 2014-es választásnál jobb listás eredményt becsült a Fidesz-KDNP szövetségnek (53, 50, illetve 47 százalék). A Nézőpont Intézet szerint zuhanásról megalapozatlan beszélni: "egy-egy indok nélkül kiugró mérési adat után természetesnek számít, ha minden kutatócég eredménye visszarendeződést mutat az átlagokhoz". A pártversenyt immár tíz éve vezető kormánypártok, és a - kutatócégenként eltérő - második helyezett közti különbség ráadásul minden intézet esetében igen jelentős, legalább 10 százalékpont.

Az intézetek adataiban eltérés mindössze abban mutatkozik meg, hogy a Jobbik, illetve egy feltételezett baloldali összefogás eredményét hogyan mérik. Jelenleg a baloldali pártok legvalószínűbb listás eredménye 22-33 százalék között mozog a kutatócégeknél, a Jobbik támogatottsága pedig ezen a bázison 18-27 százalék.