Nézőpont: nem kérnek Gyurcsányból és Vonából

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A DK és a Jobbik elnöke a két legnépszerűtlenebb és a legelutasítottabb pártelnök a Nézőpont felmérése szerint.


A kutatás szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 22 százalékkal, míg Vona Gábor, a Jobbik vezetője 30 százalékkal Magyarország két legkevésbé népszerű, míg Orbán Viktor (Fidesz) 54 százalékkal és Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) 43 százalékkal a két leginkább népszerű kormányfőjelölt-pártelnök.

Gyurcsányról ugyan a baloldaliak 78 százaléka mondta azt, hogy szeretné fontos politikai pozícióban látni, de minden más párt szavazói, és még a rejtőzködők is berzenkednek ellene, ennek köszönhető rossz helyezése – írja a Nézőpont. Hasonló a helyzete Vonának, akit a felmérések szerint a visszaszorulóban lévő Jobbik-tábor 91 százaléka kedvel, a többi párt támogatóinak azonban közel 80 százaléka elutasít.

Egyedül a lista élén álló Orbán tudta elnyerni a magyarok több mint felének (54 százalék) bizalmát. A legkevésbé elutasított pártelnök Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, de az ő alacsonyabb mutatóinak hátterében az is lehet, hogy ismertsége 19 százalékponttal elmarad a hivatalban lévő miniszterelnökétől.

A reprezentatív felmérés január 15. és 18. között, 1000 ember megkérdezésével készült.