Nézőpont: Megbukott a Jobbik néppártosodása

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, - olvasható a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz megbízásából november közepén készített közvélemény-kutatásában. Inkább Gyurcsány, mint Tóbiás.


A kutatás szerint a Jobbikkal szeptemberben a teljes népesség 17 százaléka szimpatizált, októberre viszont 5 százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt tábora. Novemberre a Jobbik-tábor - hibahatáron belül - további 1 százalékponttal 11 százalékra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, vagyis Vona Gábor pártelnök néppártosodási stratégiája nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket - teszik hozzá.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldal munkájával. Az MSZP számára különösen rossz jel, hogy a teljes népesség 18 százaléka még mindig Gyurcsány Ferenc DK-elnököt tartja a baloldal vezetőjének, miközben Tóbiás József szocialista pártelnököt csupán 5 százalékuk – közölte az intézet.

Eszerint az őszi időszak nyertese továbbra is a Fidesz-KDNP. Tábora szeptemberre a teljes népességen belül 34 százalékra erősödött vissza és novemberben is tartotta ezt a szintet.Ugyanakkor a baloldal továbbra sem tudott erősödni. A szocialisták változatlanul 7, a DK 5, az Együtt - 1 százalékpontos veszteséggel - 1, a PM ugyancsak 1, az LMP továbbra is 4 százalékon áll. Az egyéb pártot támogatók aránya 2 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az októberi 32 százalék után ezúttal a teljes népesség 35 százalékát teszik ki - derül ki a felmérésből.


A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: Fidesz-KDNP 48, Jobbik 22, MSZP 9, DK 7, Együtt 2, PM 1, LMP 6, egyéb pártok pedig 5 százalék.