Nézőpont Intézet: visszaesett az ellenzéki pártok támogatottsága

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Viszont 10 százalékkal több lett a rejtőzködő és a nem szavazó. A Fidesz-KDNP népszerűsége májusban lényegében nem változott – mondja a sok kormányzati megbízást is elnyerő Nézőpont Intézet.


A Nézőpont MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 27 százalékos.

„Az ellenzéki hívek áprilisi lelkesedése” (amelyre a Nézőpont szerint a tapolcai időközi voksolásnak is lehetett hatása) májusra visszaesett – írják a kutatók. A felmérés szerint a Jobbikkal 16 százalék szimpatizál, ami 3 százalékponttal kevesebb az áprilisi 19 százaléknál. Az MSZP is 3 százalékpontot veszített, így a párt tábora 7 százalékos. Az LMP támogatottsága 2 százalékpontos csökkenéssel jelenleg 6 százalékon áll. A DK is 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

Az Együtt – amely szintén 1 százalékpontot rontott az előző hónaphoz képest – 2, a PM 1 százalékos táborral rendelkezik. Az egyéb párttámogatók 2 százalékot tesznek ki. Ezzel együtt a rejtőzködők és nem szavazók aránya 23-ról 33 százalékra nőtt.

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából május 16. és 22. között 1000 ember telefonos megkérdezésével a 18 évesnél idősebb lakosságra, nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerinti reprezentatív mintán készítette közvélemény-kutatását.


Másik kutatás, más számok

Fidesz 23, Jobbik 15, MSZP 11, LMP 3, DK 2, Együtt és PM 1-1 százalék. Ezek – a Nézőpontéitól meglehetősen eltérő számok – voltak a másik, szintén májusban felvett legutóbbi közvélemény-kutatás pártnépszerűségi arányai a Publicus Intézet pár napja közölt felmérésében. A Publicus-kutatás érdekessége volt, hogy külön kitért a pártok elutasítottságára is, ebben szintén a Fidesz vezetett.