Nézőpont Intézet: Minden második magyar támogatja a határzárat

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az állami megbízásokat sorra nyerő Nézőpont Intézet felméréséből az derül ki, tízből kilenc magyar ellenzi az illegális bevándorlást, a menekültválságról pedig az amerikaiak tehetnek. A Publicus Intézet pár napja egész mást mért.


A Nézőpont Intézet szeptember elején, 1000 fős mintán végzett kutatását a Heti Válasz publikálta.


Egyebek mellett az derül ki belőle, hogy a megkérdezettek fele egyetért a délvidéki kerítés felépítésével (ez még a szeptember közepi röszkei tömegoszlatás előtt volt), és 90 százalékuk ellenzi az illegális bevándorlást, a baloldalra szavazók kétharmada is. Sokan vannak, akik szerint a most érkező közel-keletiek között többen vannak a gazdasági bevándorlók, mint a menekültek – a válaszolók 33 százaléka így gondolja, 26 százalékuk szerint fordítva igaz, több a menekült, és kevesebb a gazdasági bevándorló.

A menekültválság felelőseire vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 24 százaléka az Egyesült Államokat nevezte meg, 19 százalék szerint az EU, 15 százalék szerint az Iszlám Állam terrorszervezet a felelős. Öt százalék nevezte meg felelősként a magyar kormányt.

A Publicus Intézet is készített felmérést a menekültválsággal kapcsolatban. A néhány napja publikált eredmények szerint a válaszadók nagy része, 78 százalék alkalmatlannak tartja a kerítést a menekültekkel szemben, még a Fidesz-szavazók fele is így véli. A Nézőpont és a Publicus kutatása egy kérdésben hasonló eredménnyel járt: a megkérdezettek 65 százaléka fogadná be a menekülteket, illetve véli úgy, hogy kötelességünk segíteni a háború elől menekülő embereken.