Nézőpont: ellenzékivé válnak a rejtőzködő szavazók

-

A Fidesz támogatottsága ugyan lényegében állandó, de az eddigi rejtőzködők nagyobb arányban választanák valamelyik ellenzéki pártot – derül ki a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásából, amely a Heti Válasz csütörtöki számában jelenik meg.


A tapolcai időközi választás utáni első (április 20–25. között készült) Nézőpont-kutatásból kiderül: márciushoz képest nem változott érdemben a Fidesz–KDNP támogatottsága. A teljes népesség körében a kormánypártokkal 28 százalék rokonszenvezik, eső potenciális szavazók közt pedig a Fidesz–KDNP 36 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Az eddig rejtőzködő választók viszont nagyobb arányban vallották be valamely ellenzéki párthoz fűződő rokonszenvüket. Miközben a rejtőzködők aránya 26 százalékról 16 százalékra csökkent, a teljes népesség körében a Jobbik 19, az MSZP 10, a DK 6, az Együtt 3, az LMP pedig 8 százalékos támogatottsággal bír – ez azt jelenti, hogy a Jobbik, az MSZP és az LMP tábora egyaránt 3 százalékponttal nőtt. A potenciális szavazói bázison a Jobbik 28, az MSZP 13, a DK 10, az Együtt 3, az LMP pedig 7 százalékos táborral rendelkezik.