Nézőpont: az ellenzéki szavazók Orbán győzelmére számítanak

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A közvélemény-kutatás szerint a baloldali pártok és a Jobbik nem tudnak alternatívát mutatni.


Botka László lemondásával a baloldalon nincs olyan miniszterelnök-jelölt, aki meg tudná szólítani a baloldali szavazók jelentős részét. Mindez Gyurcsány Ferencnek kedvezett, aki az ellenzéki egyeztetésekről szóló vitákat dominálja – mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az állami tévében. Szerinte a választók azt látják, hogy az MSZP-n belül nagyon nagy káosz van. Ha az ellenzéki pártok október 23-án fel tudnának mutatni valamit, akkor az lehetne fordulópont, ám ez nem valószínű, meghiúsult a közös ellenzéki megmozdulás, nem tudnak kormányváltó alternatívát kialakítani – mondta Deák.

Szerinte a baloldali szimpatizánsok arra számítanak, hogy a Fidesz fogja megnyerni a választásokat 2018-ban és Orbán lesz ismét a kormányfő.

A Jobbik nem tudja megszólítani a saját szavazóit sem – mondta, és kérdés, hogy a pártnak a kampány során sikerül-e meggyőznie a szimpatizánsokat arról, hogy Vona Gábor jó miniszterelnök lesz.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint fél évvel a 2018-as választás előtt a felnőtt népesség csaknem kétharmada, 64 százaléka, és még az ellenzéki szimpatizánsok fele is arra számít, hogy újra Orbán lesz a miniszterelnök.