Nézőpont: a közép-európaiak többsége ellenzi Brüsszel politikáját

Fotó: AFP / FRANCOIS LO PRESTI

-

A visegrádi országokban a többség támogatja a budapesti kormány politikáját.


A Nézőpont Intézet kutatása szerint Brüsszel bevándorlási politikáját ellenzik, a magyar kormányét támogatják a közép-európaiak. A felmérést Magyarországon, és tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) végezték.

A közép-európaiak körében tízből heten (74 százalék) vélik rossznak a bevándorlást Európa szempontjából. A kontinensen kívülről érkező bevándorlást elsősorban a magyarok és a szlovákok (89 százalék), a csehek (88 százalék), valamint a bolgárok (80 százalék) tartják rossznak. Ausztriában 63, de Németországban is 58 százalék azok aránya, akik szerint Európa szempontjából inkább rossz a bevándorlás. Ez az arány hasonlóan magas a románoknál (75 százalék), a horvátoknál (74 százalék), a szerbeknél (73 százalék), a szlovéneknél (68 százalék) és a lengyeleknél (59 százalék).

A felmérés szerint tízből heten (73 százalék) elégedetlenek azzal, ahogy az EU kezeli az illegális határátlépések kérdését. Ebben a kérdésben is leginkább a szlovákok (91 százalék), a csehek (89 százalék), a bolgárok (80 százalék) és a magyarok (78 százalék) számítanak elégedetlennek. Magas az elégedetlenek aránya Szlovéniában (72 százalék), Lengyelországban (70 százalék), Horvátországban (64 százalék), Romániában (59 százalék), valamint Szerbiában (56 százalék). Az EU migrációs politikájával még az osztrákok 77, valamint a németek 69 százaléka is elégedetlen.

A visegrádi országokban – melynek tagjai az Európai Bíróság előtt támadták meg a kvótarendszert – tízből nyolcan (78 százalék) ellenzik a migrációs kvótát. Míg az EU bevándorlási politikáját a többség ellenezte, a magyar kormány migrációs politikájával többen szimpatizálnak, mint amennyien ellenzik azt (44 százalék támogatja, 40 százalék ellenzi). A visegrádi országokban a különbség még nagyobb: 56 százalék támogatja a magyar kormány bevándorláspolitikáját, s csak 32 százalék nem szimpatizál azzal.

Leginkább az osztrákok (65 százalék) és a németek (55 százalék) ellenzik a magyar kormány bevándorlási politikáját – írta a Nézőpont. Az intézet szerint "ennek háttérben vélhetően továbbra is a két országban hazánkkal szemben tapasztalható rendkívül negatív médiakép áll, hiszen más kérdésekben a két ország lakossága is szkeptikus volt a migráció kapcsán".

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása szeptember 26. és október 27. között zajlott országonként ezer ember megkérdezésével. A minta országonként reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.