Nézőpont: A Fidesz-KDNP az év nyertese

-

A Nézőpont közvélemény-kutatásai alapján a teljes felnőtt népességben a Fidesz-KDNP támogatottsága 34 százalék, ez több, mint az összes többi párté együttvéve. A Jobbik 10, az MSZP 9, a DK 6, az LMP 3, míg az Együtt 1 százalékos táborral számolhat. Év eleje óta csak a kormánypártok erősödtek.


A Heti Válasz megbízásából, 2015. december 3 és 7. között 1000 fő megkérdezésével készült telefonos közvélemény-kutatás szerint a kormánypártok év eleje óta 8 százalékpontot erősödtek. A tapolcai győzelem utáni közel 20 százalékos támogatottság után év végére 10 százalék csökkent a Jobbik-tábor, a baloldal pedig nem tudta növelni hívei számát, közölte a Nézőpont Intézet.


A Nézőpont értékelése szerint jelenleg egyik ellenzéki erő sem érdemi kihívója a kormánypártoknak, ugyanis a felmérések alapján 2015 végére visszaállt "a bevándorlási válság előtti, a Jobbik tapolcai győzelme után megbillent centrális erőtér".

A Jobbik 10 százalékos eredménye az októberi és novemberi gyengülés után "már a néppártosodás végső kudarcát mutatja", írja a Nézőpont.