Nézd és ne feledd! – augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

A kétmilliós európai cigányság közel negyede pusztult el a második világháború idején a roma holokausztban.


Az 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakán történt tömeges megsemmisítésekre emlékeznek a mai napon világszerte. Ezen az éjszakán az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több ezer cigányt öltek meg pár óra alatt – mondta Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója.


Dik I na bistar! – Nézd és ne feledd! jelszóval indult el több mint ötven fiatal hétfőn Budapestről Lengyelországba, a már tradíciónak számító ifjúsági megemlékezésre. Az emlékmenetet a Nemzetközi Ifjúsági Hálózat és a Phiren Amenca (Járj velünk!) szervezte idén is. A roma holokauszt 72. évfordulója alkalmából tizenhét európai országból csaknem ötszáz fiatal vesz részt a hatnapos megemlékezésen. A szervezők azt szeretnék, ha az eseménynek identitás- és közösségformáló ereje lenne. Az emlékmenetet követően Lengyelországban tematikus konferenciákat és szemináriumokat is rendeznek.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án megkoszorúzzák az egykori birkenaui lágerben lévő emlékművet.A mai fiatalok az utolsó generáció, amelynek még élő kapcsolata van a holokauszt túlélőivel, ezért nekik kell emlékeztetniük a borzalmakra a következő nemzedéket, és figyelmeztetni arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet

– hangoztatták a szervezők.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában a roma holokausztról. Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.