Neymar az olimpiát választotta a Copa America helyett

Fotó: Getty Images / Billie Weiss

-

A Barcelona ragaszkodott hozzá, hogy a brazil csak az egyik tornán lépjen pályára, mégpedig a kevésbé megterhelő olimpián.


A brazil szövetség (CBF) és a katalán klub közötti megállapodásról utóbbi számolt be, köszönetet mondva egyúttal javaslata elfogadásáért.


„AZ FC Barcelona köszönetét fejezi ki a Brazil Labdarúgó Szövetségnek és vezetőjének, Marco Polo del Nerónak, hogy elfogadta a javaslatát, melynek értelmében Neymar csak az olimpián vesz részt, az Egyesült Államokban sorra kerülő Copa Americán nem” – áll a Barcelona közleményében.

A szövetségi kapitány, Dunga az elmúlt hetekben igyekezett elérni, hogy mindkét tornán számíthasson 24 éves támadójára, de valószínű volt, hogy ebbe a Barcelona, a játékos munkáltatója nem megy bele. A klub álláspontja szerint negatívan befolyásolta volna Neymar felkészülését, ha nagyon hosszú időre elengedik.

A szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott, hogy ha választásra kényszerülne, inkább az olimpián, semmint a két hónappal korábbi Copa Americán játszatná Neymart.

„Nehéz választani, de úgy vélem, az olimpia az elsődleges, mivel az az egyetlen, amit Brazília még nem nyert meg, ráadásul itthon játszunk” – nyilatkozott akkor a szövetségi kapitány.

A Copa Americát júniusban rendezik az Egyesült Államokban, két hónappal a riói játékok előtt.

A kluboknak nincs kötelezettségük arra vonatkozóan, hogy elengedjék a játékosaikat a futball nemzetközi versenynaptárában nem szereplő olimpiára, melyen a férfiaknál U23-as csapatok szerepelnek, legfeljebb három-három túlkorossal. A Copára viszont el kellene engedni a futballistákat, de úgy tűnik, Neymar esetében kompromisszum született.

Sajtóinformáció szerint a csatár egyébként azt javasolta, hogy a kontinenstornán csak a negyeddöntőtől lépne pályára, az olimpiát pedig végigjátszaná, végül azonban nem ezt a megoldást választották a felek.