New Yorkban népszerűsítette magát a Jobbik

-

A manhattani 82. utcában, a helyi görög katolikus templom „Árpád Hall"-jában tartott Magyar Nemzeti Estet Szávay István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nemzetpolitikáért és határon túli politikáért felelős országgyűlési képviselője. Az atv.hu helyszíni tudósítása szerint a Jobbik a jövőben az Amerikában és Nyugat-Európában élő magyarokat ugyanolyan intenzíven akarja megszólítani, mint az itthoniakat.


A New York-i programmal az volt a célja a pártnak, hogy a New Yorkban és a város környékén élő mintegy 150 ezer magyar, a Jobbikról alkotott véleményét ne a magyar és a nemzetközi sajtóban kialakított Jobbik-kép formálja –írja az atv.hu. Ennek megfelelően Szávay István nemcsak a kinti magyarokkal, de például amerikai közvélemény-formálókkal és politikusokkal is tervez találkozókat.


A beszámoló szerint a New York-i, nagyjából harminc fős, a Jobbikkal szimpatizáló közönség többsége láthatóan egyetértett azzal, hogy a párt ellenzi az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi küzdelemben a magyar részvételt, és abban is, hogy Ukrajna integritása és egyéb szempontjai másodlagosak a kárpátaljai magyarok biztonsága mögött. „Csapnivaló a kormány külpolitikája, bár a Szijjártó-féle irány még mindig jobb, mint Martonyié volt,” mondta Szávay, aki szerint a magyar érdekeket alapvetően három hatalom határozza meg: Törökország, Oroszország és Németország.Létezik a belső ellenzék, és Ángyán félig a Jobbikkal van

Szávay kiemelte azt is, hogy a Vona-féle „polgárosodó” irányzatnak megvan a párton belüli ellenzéke, például maga is a radikális irányzathoz tartozik, a Jobbik egyik alapítójaként radikális nemzeti pártot akart létrehozni. Szerinte ennek ellenére azonban nem kell attól tartani, hogy a párt szétesik. Szávay megnyugtatta a hallgatóságot afelől is, hogy ha a párt kerülne hatalomra, akkor sem sújtanák az EU-felől büntetőszankciók Magyarországot, mivel „az európai nemzeti radikális pártok megerősödése, elfogadottságuk növekedése egész Európában tendencia”, és vannak együttműködések is Európán belül – azt viszont nem tette hozzá, hogy melyek ezek.


Szávay ezenkívül a közönség kérdései kapcsán beszélt a Jobbik által kigondolt adóreformokról, és arról is, hogy a kuruc.infónak semmi köze a Jobbikhoz.

Elismerte, hogy Ángyán József ad a Jobbiknak tanácsokat, de tiszteletben tartják a függetlenségét.