Névtelenül is használhatjuk majd a facebookos appokat

Fotó: / / /

-

A névtelen bejelentkezéssel a személyes adatainkat óvhatjuk, amikor appokat használunk. A Facebook az új alkalmazások kipróbálását szeretné bátorítani ezzel.


A Facebook új fajta bejelentkezési módot tesztel: az anonim loginnal a facebookos bejelentkezést használó appokat próbálhatjuk ki úgy, hogy nem adunk át magunkról semmilyen adatot az alkalmazás készítőinek. Az újdonság Mark Zuckerberg szerint akkor jön majd jól, amikor új appokat szeretnénk kipróbálni, de nem vagyunk biztosak benne, hogy bármilyen információt átadnánk a szoftvernek ezért cserébe. Az újítás azért jelentős, mert a Facebook korábban semmilyen névtelen felhasználási módot nem támogatott. Bár ezt nem tudják 100%-ban betartatni, de a közösségi oldal fő „játékszabálya”, hogy itt mindenki a valós nevével és (a hirdetők számára különösen értékes) adataival van fent. Az anonim opció akkor lesz elérhető, amikor valamilyen szoftver vagy webes szolgáltatás használatbavételéhez a „Bejelentkezés Facebookkal” opciót választjuk (mint például a VS.hu kommentrendszerénél). Ilyenkor az appok egy felugró ablakban adnak tájékoztatást arról, hogy milyen engedélyeket kérnek a felhasználótól – például posztolás a falára vagy bizonyos személyes adatokhoz való hozzáférés –, de ezt a legtöbben minden bizonnyal olvasatlanul lekattintják. Ez rendszerint nem is okoz gondot akkor, ha megbízható appokat veszünk használatba, de a dolognak meglehet az a kellemetlen következménye, hogy egy szoftver posztolgatja majd a saját reklámjait a nevünkben. Az anonim login ennek a veszélyét zárja majd ki egészen egyszerűen – ha nem tetszett az app, és soha nem használjuk többet, nem kell attól félni, hogy bármit is elkövet majd a későbbiekben a nevünkben. A névtelen bejelentkezés lehetőségét a szokásos kék helyett egy fekete Belépés gomb jelzi majd, és ilyenkor is ugyanúgy meg kell majd adni az e-mail címet és a jelszót, mint rendesen, de a rendszer semmilyen személyes adatunkhoz nem fér majd hozzá.


Így néz majd ki az anonim login


Az anonim logint a cég egyelőre csak teszteli, és még csak olyan nagyobb Facebook-partnereknél jelenik majd meg, mint  a Flipboard hírolvasó. Így várhatóan pár hónap még kell hozzá, hogy bármilyen appnál láthassunk fekete Facebook login gombot. Az anonim bejelentkezés mellett a hagyományos login lehetőségei is változnak: a bejelentkezésnél magunk választhajtuk majd meg, hogy a kötelezően megadandó információk mellett (név, e-mail, azonosító, user name, profil linkje, nem, korosztály, nyelv) milyen más adatokat adunk meg, amelyeket egy app elkérhet. A Facebook demója alapján ezt mobilon egy látványos, jól áttekinthető menüben lehet majd kiválogatni, ha nem szeretnénk – ahogy eddig kötelező volt – mindent átadni az app használatáért cserébe, amit csak a fejlesztők kértek.


A hagyományos login is megújul


A Facebook az újdonságok bejelentését azzal kommentálta, hogy szeretnének több kontrollt adni a felhasználóiknak a személyes adataik felett. Nem meglepő, hogy az 1,28 milliárd felhasználóval rendelkező közösségi oldal ezen a téren próbál erősíteni, hiszen korábban is számos kritika érte amiatt, ahogy a felhasználók adatait kezelte – illetve amiatt, hogy a személyes adatok védelmét biztosító beállítási lehetőségek átláthatatlanok voltak.