Névtelen levéllel zsarolt, de a borítékra ráírta, ki a feladó

Fotó: MTI / Varga György

-

Vádat emelt az ügyészség Fülig Jimmy balatoni leszármazottja ellen. „A telefonba kaptál üzenet ha nem teljesíted eszt 10 óra volt.”


2015. július 12-én kezdődött az eset, amit az Egri Járási Ügyészség zsarolásként értékelt. A Heves megyei Balaton községben élő sértett ugyanis háza kiskapujának vasrácsába dugva egy vonalas füzetből kitépett papírlapra írt üzenetet talált:


A telefonba kaptál üzenet ha nem teljesíted eszt 10 óra volt. háridő módosítok et 6ig 3000 Ft-ot tegyé le a Polgármester Kinti vc papírtartójába, mert ha nem ráfizetel az életeddel

Néhány perc múlva csörgött a lakás vezetékes telefonja is, melyen a kijelzőn megjelenő számról a vádlott hívta a sértettet azzal, hogy teljesítse a követelését, különben „nagyon ráfizet”.

Fenyegetéseiben bízva a zsaroló este a községházával szemben felállított nyilvános illemhelyhez ment, várva, hogy a sértett oda viszi a pénzt, de ez nem történt meg. Ezért újabb fenyegető levelet juttatott el hozzá, a következő szöveggel:


a kért pénzt megszabot hejre tegye mert a kért időre nem teljesítetted ha visszatérsz a vikkendről teljesidd mert neked meg a házadnak vége

A papírlapot egy gondosan megcímzett borítékba zárta, melyen feladóként a saját neve is szerepelt, bár azt - utólag felismerve ennek terhelő voltát - filctollal felületesen átsatírozta. Ezután telefonon figyelmeztette áldozatát, hogy délután felkeresi, hogy átvegye a pénzt. Így is tett, amivel alkalmat adott a helyszínen várakozó rendőröknek, hogy igazoltassák, majd őrizetbe vegyék.

Az ügyészség vádiratában a 65 éves balatoni vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, és kötelezze a bűnügyi költségek megfizetésére is.

Képünk illusztráció.