Névtelen beszállító mérgével végeztek ki egy rabot Texasban

Fotó: Getty Images/Hemera / H Berends

-

Kivégeztek egy gyilkost szerdán Texasban - abban a szövetségi államban, amelyben a legtöbb halálos ítéletet hajtják végre az Egyesült Államokban -, miután az ottani hatóságok kaptak méreginjekciót egy névtelen beszállítótól - közölték a hatóságok.


A 36 éves Manuel Garzát azért ítélték halálra, mert 2001-ben fejbe lőtt egy rendőrt, aki megpróbálta őt előállítani. A gyilkosságot a tettes a rendőr fegyverével követte el.


Az Egyesült Államokban az idén ez volt a tizenharmadik kivégzés, Texasban a hatodik. A déli államban ezúttal egy új fajta méreginjekcióval hajtották végre a halálos ítéletet. Manuel Garzánál a szer beadását követő huszonhatodik percben állapították meg a halál beálltát.

Texasban egy időre leállították a kivégzéseket, mert kifogytak az erre használt méreginjekciókból. Akárcsak az Egyesült Államok többi részén, ebben a szövetségi államban is azért mutatkozott hiány a halálos szerből, mert a gyógyszergyárak a halálbüntetést ellenzők nyomására megtagadták a szállítást erre a célra. Végül egy gyártó, neve megnevezése nélkül, hajlandó volt a hatóságokat ellátni méreginjekcióval.

Jason Clark, a texasi büntetés-végrehajtó intézetek szóvivője közölte: „A pentobarbitált (halálkoktélt) egy gyógyszergyártótól vettük, amely rendelkezik (ennek a szernek) a gyártási jogaival". Hozzátette, hogy a mostani vásárlással április végéig folytathatják a kivégzéseket. Ebben a hónapban még két kivégzést terveznek, később pedig további hármat.