Névhasználati viták: ki mondhatja azt, hogy összefogás?

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Az Összefogás Párt panaszát elutasította az NVB, Baranyában viszont eltiltotta egy szlogentől a baloldali összefogást.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) érdemi vizsgálat nélkül elutasította Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt elnökének az Összefogás név használatával kapcsolatos beadványát. Szepessy sok korábbi nyilvános kifogása után február 26-án azt indítványozta, hogy a baloldali pártokat választási csalás miatt zárja ki az áprilisi országgyűlési választásból az NVB, amiért az Összefogás nevének – mint beadványában írta – „csalárd használatával” megtévesztik a választókat. Az Összefogás Párt elnöke azt is kérte, hogy emiatt hosszabbítsák meg két héttel a jelöltállításhoz szükséges aláírások gyűjtésére rendelkezésére álló időt. Az NVB mai ülésén azért nem is vizsgálta érdemben a beadványt, mert az nem jelölte meg, mely jogszabályt sértették meg a baloldali pártok. Szepessy Zsolt sérelmezte, hogy a bizottság nem hallgatta meg mint beadványozót, és felháborítónak nevezte, hogy az NVB – mint fogalmazott – „jogászkodott”, és nem járt el hivatalból a névhasználat ügyében. Az Összefogás Párt (melynek eddig öt jelöltjét vették nyilvántartásba) miniszterelnök-jelöltje máris közölte, hogy jogorvoslattal él az NVB döntése ellen, és újra benyújtja a kifogást, ezúttal azonban megjelöli, hogy a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének megsértésére alapítja kérelmét.


Pécsett elvesztett egy jelmondatot a baloldal

Eltiltották a baloldali összefogást az „Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogen használatától. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Kővári Jánosnak, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnökének panasza nyomán döntött így. Az NVB indoklása szerint az öt párt (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP) megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét azzal, hogy a választópolgárok megtévesztésére alkalmas módon használta a közösségi oldalon az „Összefogás Pécsért, Baranyáért” jelszót, tekintettel arra, hogy ilyen nevű szervezet már működik.


Még egy „nevezetes” eset

A Független Kisgazdapárt első fokon pert nyert a Kisgazdapárt ellen jogtalan és megtévesztő névhasználat miatt. A döntés nem jogerős, a vesztes fellebbezett. A választási startvonalnál mindkét párt ott van, jelöltjeik Kazincbarcikán egymás ellen is indulhatnak (már ha az FKGP jelöltjét is nyilvántartásba veszik).


És akik névváltoztatásra kényszerítették Bajnaiékat

Tavaly Bajnai Gordon pártja azért változtatta eredetileg kitalált nevét Együtt – a Korszakváltók Pártjára, mert kiderült, hogy 2012. őszi színre lépése után nem sokkal Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes egykori munkatársa, Tiner György és a Schmuck Andor vezette szociáldemokraták akkori szóvivője, Bódás Bianka már bejelentette egy Együtt 2014 Párt nevű szervezet megalapítását az illetékes bíróságon. Az Együtt 2014 a mostani választáson is indul, eddig hét jelöltje vette sikerrel az ajánlásgyűjtést.