Nevetséges, hogy megtartják az olimpiát

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta mondja ezt, utalva a Brazíliában már ötezer embert megfertőző zikavírusra.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfői közleménye szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a zikavírus, amely a magzatoknál egyre szaporodó, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében áll.

„Félve olvasom a híreket, ijesztő így kimenni olimpiára – mondta az Origónak a Londonban 500 méteren egyesben és négyesben is aranyérmet nyerő Kozák Danuta. – De eddig is adódtak már problémák. A víz elég szennyezett ott, ahol evezni fogunk, ezért nem csak a zikavírussal lesznek gondok. Elvégre a nemzetközi mezőnyben is előfordul, hogy a vízbe esik valaki a hajóból, és, ugye, ott vannak a hosszútávúszók.”

Tavaly szeptemberben ő is ott volt azon az olimpiai tesztversenyen, amelyen többen megbetegedtek. "A csapat fele hasmenéssel tért haza, Hajdu Jonatán pedig a hepatitisz A vírussal fertőződött meg. Elképzelésem sincs, mi lesz, ha tényleg megrendezik így az olimpiát. Abban bízunk, hogy lesz addig változás. De egyelőre nem hiszem, hogy ez egy jó olimpia lesz."

A MOB orvosi bizottságának a vezetője, Balogh Péter az Egészségügyi Világszervezet múlt hétfői jelentésére hivatkozva azt mondja, igazából csak a várandósoknak van mitől tartaniuk – már ami a zikavírust illeti.

Ez azonban nem jelenti, azt, hogy mindenki más tünetmentes marad, ha elkapja a vírust. Leginkább egy hétig tartó influenzaszerű jelenségekkel jár, például fejfájással, rossz közérzettel, ízületi fájdalommal, hőemelkedéssel.