Netanjahu visszavonatta a magyar kormányt elitélő nyilatkozatot

Forrás: Facebook

-

Az izraeli külügyminisztérium is bírálta Soros Györgyöt, mert szerintük folyamatosan Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel.


Benjámin Netanjahu miniszterelnök utasítására az izraeli külügyminisztérium visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot – írta a Háárec. A budapesti izraeli nagykövet, Jószéf Amrani szombati nyilatkozatában felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a Soros György fényképével futó plakátkampányt, mert az gerjeszti az antiszemitizmust, "szomorú emlékeket idéz fel", "gyűlöletet és félelmet szít".

Szombaton a magyar külügyminisztérium közölte: ahogyan Izrael, úgy Magyarország is fellép mindenki ellen, aki az országra és polgáraira nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A külügy szerint Soros György le akarja bontani a határt védő kerítést, az általa finanszírozott NGO-k segítségével illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra. A kormány ezért minden eszközzel fel fog lépni a magyar polgárok biztonságát veszélyeztető pénzügyi spekuláns és az illegális migrációt elősegítő szervezetei ellen.

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére az izraeli külügyminisztérium vasárnap visszavonta a nagyköveti nyilatkozatot. Emanuel Nahson külügyi szóvivő vasárnap élesen bírálta Soros Györgyöt. Nahson szerint a nagykövet közleménye „semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát".

A diplomáciai feszültség egy különösen kényes időszakban, Netanjahu július 18-ára tervezett budapesti látogatása előtt történt. Ez az elmúlt harminc év első izraeli miniszterelnöki vizitje lesz Magyarországon.

Noha Netanjahu tölti be a külügyminiszteri tisztséget is, vele nem egyeztettek, és csak a médiából értesült a szombati közleményről. Kiadása után az izraeli jobboldalon elítélték a külügyminisztériumot, mert úgy tűnt, mintha Sorost védenék, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezető erejének tekintenek.