Netanjahu: Nem Hitler, hanem a palesztinok miatt történt a holokauszt

Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron / MTI/EPA/Laurent Gillieron

-

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő „még Hitlert is felmenti bűnei alól, csak azért, hogy nekünk árthasson” – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Rámalláhban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.


Abbász arra utalt, hogy az izraeli miniszterelnök kedden azt mondta, Hitler eredetileg nem kiirtani, hanem csak száműzni akarta a zsidókat, és csak Hádzss Amín al-Huszeini jeruzsálemi mufti tanácsára döntött megsemmisítésük mellett.


Az utóbbi hetekben újra fellángolt izraeli–palesztin erőszakhullám miatt Abbász szerint Izraelt terheli a felelősség. „A megszállóknak a Kelet-Jeruzsálemben található keresztény és muzulmán szent helyek, s főképpen az al-Aksza mecset ellen intézett támadásai megnyitják a kapukat egy vallási konfliktus kirobbanása előtt” – jelentette ki.


Ban Ki Mun és Mahmúd Abbász„Az uralkodó állapotok elleni fellázadás okai egyebek mellett az állandó megszállás, illetve a politikai kilátások korlátozása és a fiatalok jövőjének blokkolása okozta frusztráció – mondta. Hozzátette: – Nem tudjuk megvédeni magunkat a zsidó telepesekkel és az izraeli hadsereg által ellenünk bevetett éles fegyverekkel szemben. Nem tehetünk mást, mint hogy a nemzetközi közösség védelméért folyamodunk.”

Ban Ki Mun a konfliktusban szemben álló mindkét felet felszólította, tegyenek erőfeszítéseket a jelenlegi válság megoldására. „Az izraeli és a palesztin vezetőknek (...), közéleti személyiségeknek és vallási méltóságoknak határozottan ki kell állniuk a terrorizmussal szemben” – mondta az ENSZ-főtitkár, aki „az elmúlt hetekben elhangzott, gyűlöletre uszító” beszédeket aggasztónak nevezte.


Megértem a remények éveken át történő meghiúsulásából fakadó frusztrációt

– mondta, de hangsúlyozta, hogy az erőszak beszüntetésének egyetlen módja a politikai megoldás, amelynek része a palesztin területek „megszállásának megszüntetése és a palesztin állam létrehozása”. „A felfegyverzett, gyilkosságok és erőszakos tettek végrehajtására törekvő fiatalokról” szólva hangsúlyozta, hogy „az erőszak nem szül igazságos és végleges békét”.


A válság kirobbanásakor az izraeli oldalt a lehető legnagyobb önmérsékletre szólítottam fel. Nektek reguláris hadseregetek van, ezek pedig gyermekek!

– mondta az ENSZ-főtitkár.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen „harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templom-hegynek neveznek.


Szerdán is folytatódtak az összecsapások