Netanjahu győzött a választásokon

-

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a keddi izraeli parlamenti választáson.


A Likud 29, a Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, a kneszetben. Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többséget nem szerzett.


Netanjahu reggel bejelentette: a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.

A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel. A választáson sok párt képviselője jutott be a törvényhozásba. Az egyik párt viszont olyan rosszul szerepelt, hogy a vezetője benyújtotta lemondását.

A választás előtt még úgy tűnt, a Cionista Tábor lesz a legnagyobb erő a kneszetben, a voksolás utáni exit pollok pedig teljes egyenlőséget, 27-27 képviselői helyet jósoltak.