Netanjahu: Aki bojkottal fenyegeti Izraelt, az antiszemita

Fotó: Felix Nussbaum: Hármas portré / Berlin, Stiftung Deutsches Historisches Museum / Felix Nussbaum: Hármas portré / Berlin, Stiftung Deutsches Historisches Museum

-

Benjamin Netanjahu arról beszélt a nagyobb amerikai zsidó szervezetek hétfői, elnöki konferenciáján: régebben az antiszemiták a zsidók boltjait vették bojkott alá, ma pedig a zsidó állammal tennék ugyanezt.


Netanjahu: Aki bojkottal fenyegeti Izraelt, az antiszemita

Az izraeli közszolgálati rádió beszámolója szerint a miniszterelnök szégyennek nevezte, hogy „vannak Európában emberek, akik zsidók elleni bojkottot akarnak”. Benjamin Netanjahu szerint ők modern köntösbe bújtatott klasszikus antiszemiták, és küzdeni kell ellenük. A kormányfő ezzel arra a palesztinokat pártoló, értelmiségiek által indított, „bojkott, leválás és szankciók” (BDS) nevű mozgalomra utalt, ami az izraeli termékek megvásárlása ellen kampányol, és kétségbe vonja a zsidó állam legitim voltát. A felhívások nyomán egy holland nyugdíjalap megszakította kapcsolatát öt, ciszjordániai településeken is működő izraeli bankkal. De ugyancsak veszélybe került az Izrael és az Európai Unió közti tudományos együttműködés. A BDS egyes aktivistái úgy látják, Izrael csak akkor vonul majd ki az 1967-ben elfoglalt területekről, ha nemzetközi bojkottokkal erre rákényszerítik. Izraeli vezetők viszont állítják, ők most is a palesztinokkal való békekötés pártján állnak. Az izraeli kormányfő a nagyobb amerikai zsidó szervezetek hétfői konferenciáján elmondta: „a viszály gyökere, hogy a palesztinok elutasítják Izrael zsidó államként történő elismerését”. Hozzátette: a béke alapfeltétele, hogy a palesztinok „kulturálisan megváltozzanak”.