Netanjahu a Facebookon békülne az arabokkal

-

Az izraeli kormányfő a választási kampányban az arabokkal riogatott. Másfél év után azt mondta, hogy hiba volt.


Elnézést kért az izraeli araboktól Benjamin Netanjahu, mert a tavalyi választási kampányban velük riogatott, és ellenük mozgósította a zsidó szavazókat. A kormányfő videóüzenete a Facebookon jelent meg. Angol és héber nyelven elmondott, arab felirattal ellátott beszédben Netanjahu felidézte: a választási kampányban, 2015 márciusában arra figyelmeztette a zsidókat, hogy „arab szavazók özönlenek a szavazófülkékhez”. Noha akkor egy bizonyos politikai pártra utalt, sokakat érthető okból megbántott, ezért most elnézést kér a több mint egy évvel ezelőtt elhangzott szavaiért – mondta Netanjahu.

A kormányfő azt mondta, büszke az izraeli arabok Izrael sikerében betöltött szerepére, és nagyobb szerepvállalásra szólította fel őket: „Ma arra kérem Izrael arab polgárait, hogy tömegesen vegyenek részt a társadalomban, tömegesen dolgozzanak, tanuljanak, gyarapodjanak.”

Jövőképe szerint „az arab gyerekeknek annak biztos tudatában kell felnőniük, hogy egyenjogú és egyenértékű polgárként mindent elérhetnek Izraelben, a demokráciában, a gazdaságban, a társadalomban” – mondta Netanjahu. „Izrael a sokszínűsége és a pluralizmusa miatt erős, nem annak ellenére.”

„Az ország lakosainak több mint húsz százaléka arab. És máris hihetetlen magasságokba emelkedtek: a legfelsőbb bíróság bírái, parlamenti képviselők, neves szerzők, vállalkozók, IT-cégek tulajdonosai, orvosok, gyógyszerészek” – mondta az izraeli kormányfő.

Az Arab Lista nevű parlamenti tömörülés elutasította Netanjahu üzenetét. Ajman Ode, a parlamenti frakció vezetője az üzenetet „képmutató előadásnak” nevezte, amelynek célja a nemzetközi közösség befolyásolása.