Népszavazással vonatnák vissza a melegházasságot Szlovéniában

-


Szlovéniában népszavazást írtak ki december 20-ra az azonos neműek házassága ügyében, amelyről korábban törvényt fogadott el a parlament. Márciusban megszavazták az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, amely egyben megteremtette a párok örökbefogadási jogát is. Azonban konzervatív csoportok a katolikus egyház támogatásával ezután aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy népszavazást kezdeményezzenek a törvényről.

A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy az emberek véleményt mondhassanak arról, támogatják-e, vagy sem az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát.

Melegjogi szervezetek azzal érveltek, hogy emberi jogi kérdésekről nem népszavazással kellene dönteni, az alkotmánybíróság azonban végül a referendum kiírása mellett döntött.

Szlovéniában ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki egy törvény visszavonásáról, amelyet a parlament már jóváhagyott, 35 nap alatt legalább 40 ezer aláírást kell összegyűjteni. A törvény csak abban az esetben lenne visszavonható, ha a szavazásra jogosultaknak legalább az egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazó nemet mondana a törvényre.