Népszavazással buktatnák meg a szabadkereskedelmet a hollandok

Fotó: MTI/AP pool / Thierry Monasse

-

Az eredmény nem lenne kötelező érvényű, de kellemetlen helyzetbe hozhatná a kormányt.


Hollandiában aktivisták aláírásgyűjtést indítottak azért, hogy népszavazást írjanak ki az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA ratifikálásáról. A petíciót már több mint 190 ezren aláírták, a népszavazás kiírásához legalább 300 ezer aláírásra van szükség Hollandiában. A referendum akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 30 százaléka részt venne rajta.

Hosszas egyeztetéseket követően múlt szombaton az EU mind a 28 tagállama jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt. Az egyezséget a tagországok mindegyikének ratifikálnia kell.

A népszavazás eredménye ugyan nem lenne jogilag kötelező érvényű, de a CETA elutasítása szakértők szerint kínos helyzetbe hozná a kormányt, ahogyan az az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés esetében is történt. A kezdeményező szervezet, a „Platform CETA-TTIP referendum” szerint az egyezmény veszélyezteti a demokráciát, mert a nagyvállalatok kikezdhetnék a holland jogszabályi előírásokat.

A CETA a várakozások szerint a gazdasági kapcsolatok mélyítését hátráltató akadályok és a vámok lebontásával elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az EU-ban és Kanadában is.